Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja bijelog luka
  • 11.09.2019. 11:00

Jesenja sadnja ozimog bijelog luka

Jesen je vrijeme sadnje ozimog bijelog luka. Za uspjeh sadnje potrebno je odabrati pravu sortu, dobro pripremiti zemljište, dezinfikovati čenove rastvorom pepela u vodi.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 9.769
  • 406
  • 0

Za sve ljubitelje uzgajanja povrća jesen je vrijeme berbe, pripremanja zimnice, ali i vrijeme sadnje. Jedna od biljnih vrsta koje se sade u ovom periodu jeste bijeli luk. Njegova sadnja nije komplikovana, ali kao i svaka biljna vrsta ima svoje zahtjeve koje je potrebno ispuniti.

Odabrati ozimu sortu bijelog luka

Kod bijelog luka imamo dva varijeteta, ozimi i jari bijeli luk, koja se prepoznaju po karakteristikama glavica. Ozimi bijeli luk se lako prepoznaje po tome što ima manje čenova u glavici, ali su oni krupniji, raspoređeni kružno oko stabljike.

Glavica ozimog luka se prepoznaje po čvrstoj stabljici u središtu glavice oko koje su raspoređeni čenovi bijelog luka. Obično ih ima od pet do deset komada. Listovi su širi nego listovi proljećnog bijelog luka.

Što i kako sijati u jesen?

Ove sorte se sade u jesen, prezimljuju, rano u proljeće kreću sa vegetaciom i formiranjem glavice. Za njih je karakteristično da mogu podnijeti niske zimske temperature.

Za ove sorte je karakteristično da se mogu čuvati kraći vremenski period, tek nekoliko mjeseci. Glavice ne mogu prezimiti i ukoliko ovaj luk ne posadimo tokom jeseni glavice se sasuše.

Priprema zemlje

Jesenja sadnja omogućava pojedinačnim čenovima da tokom jeseni i ranog proljeća razviju jak korjenovo sistem. Tokom zime kad se zemlja smrzne bijeli luk prestaje da raste i biljke miruju. Čim se u proljeće zemljište zagrije bijeli luk nastavlja da raste.

Za sadnju bijelog luka odabrati gredice na osunčanom mjestu. Za dobar razvoj usjeva potrebno je da je gredica izložena djelovanju Sunca najmanje 6h. Odgovara mu rastresito i rahlo zemljište, dobrih vodno-vazdušnih osobina. Najbolje je bijeli luk saditi na gredicama gdje najmanje dvije godine nije uzgajano povrće iz porodice lukova. To znači da na istu gredicu može doći tek treće ili četvrte godine.

Pravilan uzgoj bijelog luka na otvorenom

Bijelom luku ne odgovara kiselo zemljište, jer takvo zemljište usporava razvoj usjeva.

Sa gredice ukloniti ostatke prethodnog usjeva i korov, zemlju pripremiti. Kako bi se gredica dobro pođubrila dodati sloj komposta debeo 5cm i izmješati sa zemljom na gredici.

Kod odabira mjesta za sadnju izbjegavati zabarene gredice, jer višak vode u zemljištu izaziva propadanje biljaka. Takođe, kod pripreme zemljišta izbjegavati đubrenje stajnjakom, jer stajnjak umanjuje kvalitet glavica i dovodi do produžetka vegetacije.

Sadnja bijelog luka

Idealno vrijeme sadnje bijelog luka je kraj septembra i početak oktobra, ali to zavisi od vremenskih prilika tokom jeseni. Za sjetvu birati krupnije čenove, jer će dati krupnije glavice.

Sadnja može da se obavlja u prethodno iskopane jarčiće ili utiskivanjem čenova. Obratiti pažnu da donji dio čena, gdje je bio vezan za stablo, okrenemo na dolje. U slučaju da pogrešno okrenemo čen on će potrošiti energiju nicanja da se okrene u zemlji u pravilan položaj. Može se desiti da tokom tog okretanja propadne. Ukoliko biljka nikne glavice će biti manje.

Prije sadnje možemo uraditi dezinfekciju odabranih čenova. Za dezinfekciju pripremiti rastvor pepela i vode u odnosu 1:5. U ovom rastvoru čenovi se drže 2h.

Primjena pepela drveta za popravak tla i đubrenje

Dubina sadnje je od 4 do 7cm. Sadnja ne treba biti plitka da se vide posađeni čenovi, jer zbog kiše može doći do "izvirivanja" čenova iz zemlje što dovodi do njihovog isušivanja ili izmrzavanja.

Razmak u redu je oko 10cm, a međuredni razmak se kreće od 15 do 20cm. Ovaj razmak će obezbjediti dovoljno prostora za razvoj glavica i pljevljenje korova.


Tagovi

Sadnja bijelog luka Uzgoj bijelog luka Ozimi bijeli luk Priprema zemlje Dezinfekcija Bijeli luk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.