Rane sorte bijelog luka u Italiji su već prodate, u Francuskoj se očekuje prinos kao proteklih godina, ali su pojedini dijelovi Španije suočeni s velikim gubitkom. Istovremeno, u Kini je proizvedeno 20% više ove vrste luka nego lani.
Prema službenim podacima Europske Komisije zemlje članice EU godišnje proizvedu oko 400.000 tona bijelog luka, u poređenju s oko 28 miliona tona u čitavom svijetu. Naime, većina zemlja nije samodovoljna u toj proizvodnji pa ga često uvozi iz Kine ili Argentine.
"Do sada smo obavili prilično dobar posao s bijelim lukom. Cijela Europa čeka da proizvodi postanu dostupni kako bi provjerili kvalitet nakon padavina u posljednjih nekoliko sedmica", objašnjava za freshplazu administrator kompanije Agrimpex Farming, Antonio Tuccillo.
Berba u južnoj Italiji tekla je bez problema. Rezultat je bio prihvatljiv i većina količina se prodavala kao svježi ili poluprerađeni proizvod na tradicionalnim lokalnim tržnicama. "Kasne sorte se i dalje se beru, a radovi će se okončati tokom sljedeće dvije nedjelje", napomenuo je Tuccillio. Govori i kako se rani bijeli luk gotovo u cijelosti prodao i da se sada čekaju kasne sorte u Venetu i Emilii-Romagni, uz nadu da neće biti vremenskih neprilika koje bi uticale na berbu.
Količine u Francuskoj su u skladu s proteklih nekoliko berbi. U Španiji je kvalitet na području Kordobe dobra, ali oko 20% oštećeno je kišom i srednje niskim temperaturama, plus štetom na glavnom proizvodnom području La Mancha koja se još uvijek procjenjuje, a smatra se da bi gubici mogli doseći i do 50%. To bi itekako uticalo na njihovu proizvodnju jer je ta država vodeći europski uzgajivač i izvozi bijeli luk na gotovo svaki kontinent.
Prema Tucilliju, početna prodaja krenula je s visokim cijenama. "Mislili smo da će cijene pasti, ali obzirom na manje količine u regiji La Mancha, one rastu. Farmeri i trgovci oklijevaju s prodajom jer žele procijeniti štetu i prije svega, osigurati kvalitet proizvoda koji se trenutno suši.
U svakom slučaju, nadamo se da će većina luka sorte Morado biti dobra i da više neće biti problema kada su u pitanju kvalitet ili količine", dodao je.
U Kini je kvalitet dobar i prinos je zadovoljavajući, a ondje je proizvedeno oko 20% više nego u prošloj sezoni. "Cijene su mnogo niže nego prošle godine, što bi moglo uticati na međunarodno tržište, iako su još uvijek na snazi mjere ograničenja jer su količine koje se mogu uvesti u EU ograničene, a porezi postoje i u Sjevernoj i Južnoj Americi."
Teško je predvidjeti šta bismo trebali očekivati. Cijene neće pasti u odnosu na uvoz iz Kine jer je vjerojatno da će europska količina, posebno španska, biti niska. Nadamo se da će kotacije nadoknaditi štete proizvođačima koji su se morali nositi s gubicima. Osim iz Kine, Europa bijeli luk uvozi i iz Aregntine
Tagovi
Autorica