Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u oktobru
  • 09.10.2021. 10:00

U oktobru sadimo salatu i luk, sijemo pokrovne usjeve, malčiramo, kompostiramo

Oktobar je mjesec brojnih radova u bašti - od vađenja usjeva, preko čišćenja do sjetve i sadnje, ali i zaštite od mraza i hladnoće.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 840
  • 159
  • 0

Oktobar je mjesec u kojem obavljamo radove pripreme bašte za zimski period. Brojne su aktivnosti koje trebamo odraditi, poput berbe plodova povrća, uklanjanje biljnih ostataka ljetnih vrsta, čišćenje, skidanje armatura za usjeve, sjetva i sadnja povrtnica koje će prezimiti, malčiranje, zaštita od mraza i hladnoće.

Privodi se kraju berba

U ovom razdoblju privodi se kraju berba povrća kojeg smo uzgajali tokom sezone. Sada se iz zemlje vadi cikla, mrkva, peršun korjenaš, pastrnak, rotkva, repa. I možemo to raditi sve do kraja oktobra. Takođe, završava se sa branjem paprike, paradajza, kukuruza i drugih kultura.

Savjetuje se da se navedeni posao izvodi u danima bez padavina. Povrće koje će se odmah potrošiti u svježem stanju može biti mokro po površini, ali ono koje će se skladištiti, preporučljivo je brati po suvom vremenu, poslije dizanja magle.

Neke vrste ostaju u bašti jer im se okus poboljšava nakon djelovanja mraza. Takav slučaj je sa raštikom i keljom pupčarom.

Pazite na ostatke patlidžana, vole ih puževi

Ovo je takođe vrijeme kada se iz vrta iznose biljni ostaci usjeva koji su završili vegetacijski ciklus. Na gredicama je gomila suvih i polusuvih stabljika, listova i plodova koji nisu za upotrebu. Sve ostatke koji potiču sa zdravih biljaka možemo dodati u kompost dok one na kojima su vidljivi simptomi bolesti i napad štetočina, potrebno je odstraniti iz bašte i uništiti. Na taj način će se spriječiti prezimljavanje prouzokovača bolesti i štetočina.

Kako napraviti kompostni čaj koji potiče zdrav rast biljaka

U jednom dijelu bašte možemo napraviti mjesto za kompostiranje. Tokom cijele sezone tu će se odlagati biljni otpad. Sakupljeni materijal polako će da truli i petvara se u kvalitetan kompost.

Posebno obratite pažnju kada iznosite ostatke usjeva patlidžana. Puževi vole u njegov korijen da polože jaja koja prezimljuju.

Vrijeme je za pokrovne usjeve

Oktobar je idealan mjesec za sjetvu i sadnju vrsta koje će da prezime ili koje ćemo brati tokom kasne jeseni, zime i početkom proljeća. To znači da ćemo saditi crveni i bijeli luk, ljutiku, kao i luk sebrenjak. Isto tako možemo i mlade biljke raznih salata, kupusnjača, posebno kineskog lisnatog povrća.

Ovo je i vrijeme sadnje pokrovnih usjeva na gredice koje se neće koristiti do proljeća. Ti usjevi će obogatiti zemljište hranivima, posebno azotom kada smo posijali mahunarke, sprečiće eroziju, razvoj korova, smanjiti brojnost prouzrokovača oboljenja i djelovati na prisustvo štetočina.

Zaštita od mraza i niskih temperatura

Kako bi se povće koje prezimljava zaštitilo od niskih temperatura i hladnoće neophono ga je prekriti slamom, sijenom, agrofolijom. Kod malčiranja obratite pažnju da malč materijal nikada ne dodiruje stabljiku biljke jer treba da pokriva korijen.

Ukoliko ipak ima kontakt sa stabljikom može da dovede do truljenja, naročito tokom vlažne kasne jeseni, zime i ranog proljeća.


Tagovi

Radovi u bašti Malčiranje Kompostiranje Berba povrća Pokrovni usjevi Pokrivanje agrofolijom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.