Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 23.09.2022. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Pale

U jesenjoj sjetvi na Palama planiraju uzgoj špinata i mladog luka

Na području Pala, u protekle tri godine, isporučeno je ukupno 115 plastenika sa sistemom za navodnjavanje

Foto: Depositphotos/nikola31
  • 100
  • 17
  • 0

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru je najekonomičniji oblik porodičnog tipa proizvodnje, koji omogućava uzgoj povrća tokom cijele godine. Najzastupljeniji oblik zaštićenog prostora je plastenik, koji je u potpunosti prilagođen gajenju povrtlarskih kultura.

Stvarajući mikroklimatske, hranljive i ostale uslove pogodne za rast i razvoj biljke moguće je proizvesti povrće koje je vrlo kvalitetno, i ostvariti veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom prostoru. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača u općini Pale odlučio se upravo za takav način proizvodnje, navode iz Savjetodavne službe MPŠV RS.

Veliki potencijal

Većina proizvođača su korisnici RCDP projekta, koje je realiziralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Projektom je obuhvaćeno osam općina Sarajevsko-romanijske regije, što je bio i cilj projekta, da se poveća broj proizvođača povrća u plastenicima.

Na području Pala, u protekle tri godine, isporučeno je ukupno 115 plastenika sa sistemom za navodnjavanje površine 50 m2 i 100 m2. Ova općina ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede i povrtlarstva, kojem značajno doprinosi i blizina Olimpijskog centra "Jahorina" i Grada Sarajeva.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac i općine Pale obišli su proizvođače povrća, koji posjeduju plastenik od 100m2, utvrdili stanje i donijeli zaključak da je proizvodnja zadovoljavajuća, te da se očekuju dobri prinosi s obzirom na sušni period.

Jesenje održavanje plastenika - šta sve treba napraviti?

Tokom ljetne proizvodnje povrća proizvođači su se uglavnom odlučili za uzgoj paprike, paradajza i krastavca. U jesenjoj sjetvi planiraju uzgoj špinata i mladog luka, a određen broj proizvođača i uzgoj salate. S obzirom na to da je plastenička proizvodnja intenzivna, te predstavlja kontinuiranu proizvodnju različitih vrsta povrtnih kultura, dajući određenu sigurnost, proizvođači ostvaruju dodatni prihod sa svojih gazdinstava.

Osnivaju udruženje

Unapređenjem ovog načina poljoprivredne proizvodnje i povećanjem broja proizvođača povrća u plastenicima, ukazala se potreba za osnivanjem udruženja. Trenutno je u toku osnivanje Udruženja "Povrtar" koje će da okuplja proizvođače s područja grada Istočnog Sarajeva. 

Neki od postavljenih ciljeva i zadataka su unapređenje i proširivanje postojeće proizvodnje, povezivanje s tržištem, podizanje znanja proizvođača kroz stručne seminare i kurseve, te primjena informacionih tehnologija (pametna bašta).

Vrijeme je za novi režim u plastenicima - šta se mijenja?

Predstavnici Resora savjetodavno prate sve proizvođače na terenu, pružajući svu stručnu podršku u praćenju svih faza rasta i razvoja povrća, kao i prinosa po svim kulturama, što je i krajnji cilj proizvodnje kod svih poljoprivrednika. U narednom periodu, u saradnji sa ovom općinom planiran je niz stručnih predavanja i praktičnih obuka, u cilju osposobljavanja proizvođača za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Zelje

Zelje

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Zelje je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.... Više [+]

Tagovi

Plastenička proizvodnja Pale Paprike Paradajz Krastvaci Špinat Luk


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.