Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba cvekle
  • 23.11.2023. 07:30

Treba li cveklu izvaditi prije smrzavanja tla?

Za razliku od nekih usjeva koji imaju tačne smjernice, cvekla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite. Koliko minusa može podnijeti?

Foto: Depositphotos/Viktor108
  • 102
  • 25
  • 0

Ako ste cveklu sijali krajem avgusta, a možda i kasnije, sada je spremna za vađenje. Za razliku od mrkve, preporuka je da se ona izvadi prije jačih minusa. Može izdržati pokoji slabiji mraz, do -3°C, ali prije nego što krenu jači minusi i tlo smrzne, treba je izvaditi iz zemlje.

Ako to ne učinite, njen korijen neće nastaviti rasti kada temperature narastu nego će biljka odmah prijeći u sjeme

Bere se u svim fazama rasta

Za razliku od nekih usjeva koji imaju točne smjernice, cvekla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite. Dok je još jako mlada, listovi služe sa salate, zdrave napitke i slično. Njen korijen se obično vadi kada mu je promjer do 5 cm, a kora mekana da se ne mora ni guliti. S druge strane, potpuno zrela, vadi se kada je veličine teniske loptice ili veća, a zbog čvrste kore i sadržaja šećeri i vlakana, idealna je za pravljenje zimnice. 

Kako se pravi i pasterizira salata od cvekle?

No, možete ostaviti pokoju biljku pa tokom zime brati svježe listove koji neće smrznuti te ih koristiti za salate, juhe, variva, smoothije i slično.

Kako je očuvati svježom? 

Nakon vađenja, cveklu očistite od zemlje te skratite listove na 2 do 3 centimetra jer će to očuvati njenu svježinu. Listove nemojte baciti, u frižideru će ostati svježi 3 do 5 dana. Ako korijen cvekle planirate čuvati na duže vrijeme, nemojte ga ni slučajno prati. Višak zemlje možete pobrisati krpom ili očetkati. 

Spremite je u drvene sanduke ili posude koje ste napunili pijeskom ili piljevinom. U podrumu ili drugom hladnom mjestu do 4 °C potrajat će i do pet mjeseci. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Vađenje cvekle Berba cvekle Smrznuta cvekla Cvekla zimi Zimnica od cvekle


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.