Za razliku od nekih usjeva koji imaju tačne smjernice, cvekla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite. Koliko minusa može podnijeti?
Ako ste cveklu sijali krajem avgusta, a možda i kasnije, sada je spremna za vađenje. Za razliku od mrkve, preporuka je da se ona izvadi prije jačih minusa. Može izdržati pokoji slabiji mraz, do -3°C, ali prije nego što krenu jači minusi i tlo smrzne, treba je izvaditi iz zemlje.
Ako to ne učinite, njen korijen neće nastaviti rasti kada temperature narastu nego će biljka odmah prijeći u sjeme.
Za razliku od nekih usjeva koji imaju točne smjernice, cvekla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite. Dok je još jako mlada, listovi služe sa salate, zdrave napitke i slično. Njen korijen se obično vadi kada mu je promjer do 5 cm, a kora mekana da se ne mora ni guliti. S druge strane, potpuno zrela, vadi se kada je veličine teniske loptice ili veća, a zbog čvrste kore i sadržaja šećeri i vlakana, idealna je za pravljenje zimnice.
No, možete ostaviti pokoju biljku pa tokom zime brati svježe listove koji neće smrznuti te ih koristiti za salate, juhe, variva, smoothije i slično.
Nakon vađenja, cveklu očistite od zemlje te skratite listove na 2 do 3 centimetra jer će to očuvati njenu svježinu. Listove nemojte baciti, u frižideru će ostati svježi 3 do 5 dana. Ako korijen cvekle planirate čuvati na duže vrijeme, nemojte ga ni slučajno prati. Višak zemlje možete pobrisati krpom ili očetkati.
Spremite je u drvene sanduke ili posude koje ste napunili pijeskom ili piljevinom. U podrumu ili drugom hladnom mjestu do 4 °C potrajat će i do pet mjeseci.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica