Cvekla je nezaobilazno zimsko povrće koje možemo konzumirati na puno načina - kao ukiseljenu, čips ili sok. Ili ju možemo sačuvati u trapu kako bi bila svježa do proljeća.
Cvekla je jedno od najzdravijeg zimskog povrća. Bogata je vitaminom B, željezom, manganom, selenom, jodom, fosforom, bakrom, magnezijem i kalijem. Sadrži antioksidans betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cvekle, a koji djeluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.
List cvekle je također vrlo zdrav, o čemu smo na našem portalu već pisali.
Cveklu za zimu možete pripremiti na više načina.
Uobičajeno je kiseljenje cvekle, a ja to radim po starom obiteljskom receptu:
5 kg cvekle
1/2 litre vode
1/2 litre jabučnog sirćeta
45 dkg šećera
3 žlice vrhom soli
1/2 vrećice kima
naribani korijen hrena
Cveklu operite od zemlje i stavite kuhati u veći lonac. Kada zakuha, kuhajte ju pola sata, ako je veća, i do 45 minuta. U međuvremenu pripremite rastvor od vode, sirćeta, šećera, soli, kima i hrena. Kada je cvekla kuhana, ocijedite ju i dok je vruća, rukama gulite kožu (kada se ohladi, teže će biti maknuti koru). Dobro očistite ostatke kore te cveklu narežite na ploške. Prelijte ju pripremljenim rastvorom i slažite u bocu. U svaku bocu dodajte rastvora da prekrije cveklu. Nakon toga ju dunstajte u vodi još 20 minuta. U slučaju da ćete staviti konzervans (5 grama na ovu količinu), nije potrebno dunstanje.
Osim ovog načina, cveklu možete skuhati, očistiti i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i praviti salatu po želji.
Od cvekle možete napraviti i zdravi čips. Svježu cveklu operite, ogulite i narežite na tanke ploškice. Posolite ju, pobiberite (ili stavite druge začine poželji) i zalijte s malo maslinovog ulja, dobro promiješajte. Poslažite ploškice na pleh na kojega ste stavili papri za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 100°C.
Cveklu možete i sušiti, bez začina te kasnije koristiti u pripremi jela.
Ako imate veću količinu cvekle, od nje možete pripremiti i sok. Imate li sokovnik, olakšat ćete si stvar. Dovoljno je svježu cveklu narezati na komadiće i ubaciti u sokovnik. Cvekla se odlično slaže sa mrkvom, peršinom i celerom, a od voća sa jabukom, narančom, mandarinom i limunom. Po želji zasladite.
Ako nemate sokovnik, naribajte cveklu (i ostalo povrće i voće ako želite takvu kombinaciju) i ostavite da stoji nekoliko sati te pusti sok. Nakon toga ju stavite u gazu i istisnite sok. Spremite ga u boce, a ako ga želite duže čuvati, zamrzinte ga ili sterilizirajte u pećnici. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Naravno, cveklu možete čuvati i u trapu.
Tada ćete ju imati svježu preko čitave zime, a osim prethodnih recepata, odlična je svježe naribana u kombinaciji sa salatom od kupusa, ali i pečena u rerni sa mesom i krompirom.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica