Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeno povrće
  • 10.07.2018. 09:00

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Povrće se može sušiti na vrlo slaboj vatri u otvorenoj pećnici, a još bolje na jakom suncu. Jedino što je potrebno je povremeno ga okretati.

Foto: Bigstockphoto/sarsmis
  • 3.511
  • 134
  • 0

Sušenje povrća je jedno od načina spremanja povrća za zimu. Sušenjem se oslobađa voda iz povrća, takva je zimnica praktična jer se ne kvari, zauzima malo mjesta i ukusno je. Nema potrebe za dodatkom soli, octa i slično. 

Povrće se može sušiti na vrlo slaboj vatri u otvorenoj pećnici, a još bolje na jakom suncu. Jedino što je potrebno je povremeno ga okretati

Nakon što je osušeno, povrće spremite u platnenu vrećicu, najbolje od gaze, pa ga objesite na zračno i tamno mjesto. Dan prije upotrebe potrebno ga je namočiti

Sušeno povrće za juhu

Uzmite mrkvu, korijen pastrnaka, peršina i celera u omjeru u kojem inače stavljate u juhu. Dobro operite, očistite i kratko prokuhajte. Narežite na tanke listiće i rasprostite na čisto platno da se dobro osuši na zraku. Kada nestane vlaga s površine, rasprostite u tankom sloju, 1-2 cm, na lim i sušite u pećnici na blagoj vatri (50-60°C) nekoliko sati. Neka vrata pećnice budu otvorena. 

Sušena cikla

Neoguljenu ciklu dobro operite i skuhajte. Ogulite ju, narežite na posve tanke ploške, poslažite na lim pokriven papirom za pečenje i sušite u pećnici na temperaturi 50-60°C. Prvih 10-15 minuta vrata ostavite odškrinuta. Nakon toga ploškice okrenite i sušite još jedan sat. Do kraja ih osušite na toplom mjestu u stanu ili na suncu. 

Sušene mahune

Mahune očistite i prokuhajte u slanoj vodi. Dobro ih procijedite. Sušite ih jednako kao ciklu ili ih nanižite na konac te objesite da se suše na suncu. Suhe su kada postanu prozirne. Odlične su za salate i varivo. 

Sušeno lišće začinskog bilja

Lišće celera, peršina, kopra ili bosiljka (svako zasebno) dobro operite i rasprostite na veliko sito. Sušite u pećnici 3-4 sata na 40°C. Spremite u papirnate vrećice i držite na suhom mjestu. 

Sušene gljive 

Osim povrća, možete sušiti i gljive. Za sušenje su najbolej bijele gljive (šampinjoni), vrganji, osinci, vilovnjače. Gljive za sušenje samo očistite, ali ih nemojte prati jer mogu strunuti. Po vrućem vremenu gljive možete nanizati cijele na konac i sušiti ih na suncu. Osim ovoga načina, možete ih sušiti i u pećnici, na 70-80°C, ali vrata pećnice moraju uvijek biti pritvorena da može izaći vlaga. Kada su gotovo suhe, izvadite ih i do kraja osušite na suncu ili na toplome mjestu. Sušene gljive čuvajte na zračnome mjestu, daleko od predmeta jakog mirisa. 


Tagovi

Sušeno povrće Sušene mahune Sušene gljive Sušena cikla Sušeno povrće za juhu Sušeno lišće Zimnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar