Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvekla u zimnici
  • 24.10.2022. 07:30

Kako se pravi i pasterizira salata od cvekle?

Omiljena zimska salata se pravi na jednostavan način. Na što paziti i kako ju sačuvati za cijelu zimu?

Foto: Ranka Vojnović
  • 4.045
  • 118
  • 0

Salata od cvekle spada u omiljene zimske salate. Jednostavno se priprema, ali treba paziti zbog crvenog soka kojeg ovo povrće ispušta.

Biće vam neophodno:

  • 2,5 kg cvekle
  • 2 l vode
  • 0,4 do 0,5 l 9-postotnog alkoholnog sirćeta
  • 1,5 kašika šećera
  • dvije ravne kašike soli.

Kuha se cijela

Prvi korak je pranje. Ne gulimo je, već kuhamo cijelu.

Dakle, nakon što smo dobro oprali cveklu stavimo je u šerpu, prelijemo vodom da je prekrije i stavimo na šporet da se kuha. Skuhana je kada je možemo probosti viljuškom. Ocijedite je i ostavite da se ohladi.

Skuhanu cveklu ogulite

Nakon toga je ogulite i isijecite na kolutiće. Ako je korijen većih dimenzija prepolovite ga. Preveliki kolutići se ne slažu dobro u tegle. Ne trebaju biti pretanki, ali ni predebeli.

Presolac za salatu

Prelijeva se presolcem koji se pravi tako da u šerpu ulijete 2 l vode, umiješate sirće u zavisnosti kako volite da salata bude kisela, sol i šećer. Sve dobro izmiješajte, prelijte preko kolutića i ostavite 24 h da odstoji. Poklopite, ali povremeno promiješajte.

Sljedećeg dana probajte okus presolca. Ako želite više sirćeta ili soli, dodajte i dobro promiješajte. U slučaju da je prekiselo, dodajte još malo šećera da izbalansirate okus. Nakon toga cveklu i presolac sipajte u tegle. Dobro zatvorite metalnim poklopcem.

Cveklu prelijte presolcem i ostavite 24 h

Tegle stavite u hladnu pećnicu i podesite temperaturu na 90ºC kako bi obavili pasterizaciju (djelimična sterilizacija prehrambenih proizvoda zagrijavanjem na temperaturu od 58 do 90 stepeni C, op.a.). Poslije 90 minuta ugasite i ne otvarajte dok se tegle ne ohlade. Najbolje ih je ostaviti do sljedećeg dana u zatvorenoj pećnici.

A kako vi pravite ovu salatu? Imate li kakav trik ili poseban recept? Opišite nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Salata od cikle Zimnica Cikla Kuhana cikla Recpet Kisela cikla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.