Omiljena zimska salata se pravi na jednostavan način. Na što paziti i kako ju sačuvati za cijelu zimu?
Salata od cvekle spada u omiljene zimske salate. Jednostavno se priprema, ali treba paziti zbog crvenog soka kojeg ovo povrće ispušta.
Biće vam neophodno:
Prvi korak je pranje. Ne gulimo je, već kuhamo cijelu.
Dakle, nakon što smo dobro oprali cveklu stavimo je u šerpu, prelijemo vodom da je prekrije i stavimo na šporet da se kuha. Skuhana je kada je možemo probosti viljuškom. Ocijedite je i ostavite da se ohladi.
Nakon toga je ogulite i isijecite na kolutiće. Ako je korijen većih dimenzija prepolovite ga. Preveliki kolutići se ne slažu dobro u tegle. Ne trebaju biti pretanki, ali ni predebeli.
Prelijeva se presolcem koji se pravi tako da u šerpu ulijete 2 l vode, umiješate sirće u zavisnosti kako volite da salata bude kisela, sol i šećer. Sve dobro izmiješajte, prelijte preko kolutića i ostavite 24 h da odstoji. Poklopite, ali povremeno promiješajte.
Sljedećeg dana probajte okus presolca. Ako želite više sirćeta ili soli, dodajte i dobro promiješajte. U slučaju da je prekiselo, dodajte još malo šećera da izbalansirate okus. Nakon toga cveklu i presolac sipajte u tegle. Dobro zatvorite metalnim poklopcem.
Tegle stavite u hladnu pećnicu i podesite temperaturu na 90ºC kako bi obavili pasterizaciju (djelimična sterilizacija prehrambenih proizvoda zagrijavanjem na temperaturu od 58 do 90 stepeni C, op.a.). Poslije 90 minuta ugasite i ne otvarajte dok se tegle ne ohlade. Najbolje ih je ostaviti do sljedećeg dana u zatvorenoj pećnici.
A kako vi pravite ovu salatu? Imate li kakav trik ili poseban recept? Opišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica