• Uništavaju urod
  • 13.08.2020. 11:45

Sve više povrtara zaorava zasade kupusa iako je većina prve klase

Problemi na tržištu izazvani pandemijom koronavirusa uticali su i na proizvođače kupusa. Naime, zbog slabe potražnje, brojni su ovih dana zaorali svoje parcele. Kažu kako umjesto profita beru gubitke.

Foto: JumpStory
  • 123
  • 160
  • 0

Problemi na tržištu izazvani pandemijom koronavirusa uticali su i na proizvođače kupusa. Naime, zbog slabe potražnje, brojni su ovih dana zaorali svoje parcele. Kažu kako je cijena ambalaže trenutno viša od cijene kupusa.

"Zatanjirao sam osam dunuma kupusa, odnosno oko 50 tona ovog povrća, jer nisam imao kome da ga prodam", rekao je Darko Ilić, poljoprivrednik iz Gornjih Karajzovaca, kod Gradiške.

Dodao je kako je kupus bio spreman za tržište, ali nije bilo potražnje. Onda su ga napale bolesti i došao mu je kraj. Da je bilo tržišta, uspio bi ga prodati. To je roba prve klase, rekao je Ilić. Osim toga, ovaj se poljoprivrednik bavi i uzgojem lubenice, krompira i luka.

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

"S krompirom i lukom ću takođe loše proći. Cijena im je niska, a potražnja nikakva. Kad roba ne ide, obarate mu cijenu, ali ni na taj način nismo ništa dobili. Lubenici je cijena sada oko 30 feninga, što je za ovu godinu čak i dobro", ističe Ilić za "Nezavisne novine".

Trenutna cijena povrća ne opravdava proizvodnju

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo istaknuo je da su s otkupom povrća počeli prerađivači, ali i firme koje mogu da ga otkupe pa izvezu. U problemu su, ističe, poljoprivrednici iz Lijevča polja, gdje je višak nekoliko vrsta povrća, poput krompira, luka i kupusa, a prerađivača nema.

Iako je kvalitet dobar, zbog pada potražnje uništavaju zasade kupusa

"Povrtari iz Semberije imaju kome da prodaju povrće, a kod nas nema nikoga ko bi se mogao uključiti u preradu. Imamo firmu koja bi mogla da se bavi izvozom povrća, ali njima je otežavajuća okolnost što povrća imate i u okruženju, a pritom je jeftino", rekao je Mastalo.

Dodao je kako se: "Kupus zaorava, a ni za krastavce nema pomoći. Kome ih izvesti ako je cijena niska i u okruženju? Za izvoz ima i luka, krompira... Ali, kako ćemo ih izvesti ako su u drugim zemljama jeftiniji nego ovdje? Cijena krompira ispod 40 feninga i luka ispod 50 feninga ne opravdavaju proizvodnju i da vam nešto ostane".

Interventni otkup viškova povrća

Podsjetimo, u cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo će interventno djelovati u skladu sa izraženim interesom i potrebama proizvođača i prerađivača, te pronaći način da interventno djeluje, objavili su na službenoj stranici.

Ministarstvo osiguralo sredstva za otkup tržišnih viškova povrća

"U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje Vlada Republike Srpske obezbijedila je dva miliona KM za interventni otkup tržišnih viškova povrća. Sredstva će biti obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda, a Vlada će sufinansirati otkup povrća sa deset feninga po kilogramu za količine koje nisu ranije ugovorene", stoji na stranici Ministarstva.

Prerađivači iz Republike Srpske izrazili su interes za otkup 11.000 tona povrća. Ukoliko bude još viškova, privredni subjekti su spremni da uz podršku Vlade Srpske određene količine izvezu na tržište okruženja.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Otkup Koronavirus Viškovi povrća Interventni otkup Zaoravanje kupusa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog klimatskih promjena i naglih oscilacija temperature sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju upravo proizvodnji u zaštićenim prostorima. S obzirom da i naša Naila Čaušević već drugu godinu ima plastenik,... Više [+]