Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup povrća
  • 07.08.2020. 16:30

Ministarstvo osiguralo sredstva za otkup tržišnih viškova povrća

S obzirom na aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, te na otkazivanje brojnih proslava i manifestacija, domaći proizvođači su suočeni sa manjom potrošnjom i otkupom povrća od očekivane

Foto: JumpStory
  • 113
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je jučer sastanak sa predstavnicima udruženja povrtara, proizvođača povrća, predstavnika otkupljivača, ali i prerađivačkog sektora i izvoznika radi postizanja dogovora o mogućem modelu podrške otkupu tržišnih viškova povrća.

S obzirom na aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, te na otkazivanje brojnih proslava i manifestacija, domaći proizvođači su suočeni sa manjom potrošnjom i otkupom povrća od očekivane. U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo će interventno djelovati u skladu sa izraženim interesom i potrebama proizvođača i prerađivača, te pronaći način da interventno djeluje, objavili su na službenoj stranici.

Interes za otkup 11.000 tona povrća

"U cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje Vlada Republike Srpske obezbijedila je dva miliona KM za interventni otkup tržišnih viškova povrća. Sredstva će biti obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda, a Vlada će sufinansirati otkup povrća sa deset feninga po kilogramu za količine koje nisu ranije ugovorene", stoji na stranici Ministrastva.

Loša godina za povrtare - ne isplati se plasirati povrće, skuplja ambalaža od robe!

Prerađivači iz Republike Srpske izrazili su interes za otkup 11.000 tona povrća. Ukoliko bude još viškova, privredni subjekti su spremni da uz podršku Vlade Srpske određene količine izvezu na tržište okruženja.

Poziv poslovnim subjektima koji se bave preradom, otkupom i izvozom povrća sa sjedištem u Srpskoj možete pronaći na sljedećim poveznicama:


Tagovi

Otkup Povrće Vlada RS Tržišni viškovi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.