Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arakača
  • 22.06.2020. 18:15

Šta je nama krompir, to je Latinoamerikancima arakača

Arakača je južnoameričko korjenasto povrće bogato kalcijem i vitaminom A. Ova je biljka izuzetno cijenjena u Brazilu, Kolumbiji i Venezueli, a kuha se na sve načine, kao kod nas krompir.

Foto: Wikimedia commons/Germarquezm
  • 168
  • 13
  • 0

Arakača (Arracacia xanthorrhiza) je južnoamerička korjenasta biljka i povrće nalik i mrkvi i celeru, a lišće je slično peršinovom. Naime, nju su izvorno uzgajale samo planinske zajednice u Andama, a raste na 200 do 3.600 metara nadmorske visine. Zbog višestruke primjene i niskih troškova proizvodnje danas je važan usjev i u regijama Brazila, Kolumbije i Venezuele, a često se uzgaja uz druge usjeve poput kukuruza, graha i kafe.

Bogat je izvor kalcija, betakarotena i vitamina A

Kako piše agroxxi, procjenjuje se da oko 30 miliona ljudi u Andama i još njih toliko u drugim mjestima, uglavnom u Brazilu, jedu ovo povrće. Naime, ono se priprema na isti način kao krompir, ali sadrži četiri puta više kalcija i betakarotena te mnogo vitamina A, stoga nije ni čudo što je tamo jedna od omiljenih namirnica.

Ovo povrće nalikuje kratkoj mrkvi i prečnika je do 10 cm, a ima bijelu kožu. Unutrašnjost može biti ljubičasta, žuta ili bijela. Lišće nalikuje peršinovom i varira od tamno zelene do ljubičaste boje. Biljka može narasti do 1m.

Tomatillo - zanimljivo povrće, još uvijek malo poznato kod nas

Ovo povrće se kuha, lišće se jede sirovo, kuhano ili se dodaje raznim salatama. Stabljike se takođe koriste u prehrani, a mogu se kuhati poput ostalog povrća. Ipak, najčešće se u pripremi jela koristi korijen koji kuhan ima aromu koju mnogi opisuju kao spoj celera, kupusa i pečenog kestena. Može se jesti prženo, kuhati u varivima, od njega se rade njoke, pirei pa čak i čips. Ono što je važno napomenuti je da je prema nutritivnom sadržaju zdravija i hranjivija namirnica nego što je to krompir.

U Europi uzgoj još uvijek nemoguć

Na našem kontinentnu je uzgoj do sada bio neuspješan, prvo zbog potreba ovog povrća za suncem i temperaturom, duge vegetacijske sezone, osjetljivosti na štetočine i bolesti, ali i kratkog roka čuvanja. Sjeme ove biljke se ne može naći u prodaji jer je navodno neupotrebljivo za komercijalnu proizvodnju zbog klijavosti koja je manja od 50%.

U svijetu traženo albino povrće - koje vrste su popularne?

Razmnožavanje se većinom obavlja reznicama, iako se samonikle biljke u svojim prirodnim staništima same razmnožavaju. Radi toga je izvan Južne Amerike teško pronaći "najukusnije povrće na svijetu", kako ondje tvrde za arakaču.

Sazrijevanje traje 10 do 12 mjeseci od sadnje do prvog usjeva, a može se skupiti do 10 gomolja veličine mrkve oko središnjeg dijela. Naime, jedna biljka može proizvesti 2 do 3 kg jestivog korijenja, a ukupni prinos je 40 tona po hektaru.


Tagovi

Arakača Povrće Ande Arracacia xanthorrhiza Korjenasto povrće Neobično povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić