Od vremena sjetve sjemena za presadnice zavisi njihov kvalitet i budući urod, stoga je važna odluka kada krenuti s njom jer će se samo optimalno posađene presadnice dobro razvijati.
Sjetva sjemena za presadnice povrća je vrlo zahtjevna, a od nje zavisi njihov kvalitet i budući urod. Za presadnice bilo koje biljne vrste koju želimo uzgajati od velike je važnosti odluka kada krenuti sa sjetvom, kako bi dobili dobro razvijene i dobro ukorijenjene biljke. Samo optimalno posađena presadnica koja se dobro razvila i ima dobro razvijen korijen će brzo nastaviti s rastom nakon sadnje na stalno mjesto.
Mjeseci su kada vrtlari siju sjeme za presadnice povrća. Prilikom sjetve treba se pridržavati pravila da se sjeme ne sije preduboko ili pregusto, a najvažnije je sijati na vrijeme. Također je važna i dezinfekcija sjemena.
Općenito pravilo je da se rana sjetva presadnica za različite biljne vrste obavlja krajem januara i početkom februara za sjetvu u grijanim plastenicima. Srednje rana sjetva se obavlja krajem februara i početkom marta za sjetvu u negrijanim plastenicima dok se kasna sjetva obavlja krajem marta ili početkom aprila za sjetvu na otvorenom (u maju).
U tablici, koju prenosi agronovinite, možete pronaći optimalne uslove za sjetvu pojedinih povrćarskih vrsta.
Naziv povrća |
Vrijeme sjetve |
Količina sjemena (g/ha) |
Stopa sjetve (g/m2) |
Potrebna površina za presadnice (m2) |
Paradajz |
20.01.-15.02. |
24-25 |
2-3 |
8-12 |
Krastavci |
25.03.-05.04. |
80 |
20 |
4 |
Paprika |
10.01.-05.02. |
120 |
10-12 |
10-12 |
Patlidžan |
20.01.-15.02. |
40 |
4-6 |
7-10 |
Salata |
01.02.-10.02. |
20 |
2 |
10 |
Kupus |
01.02.-10.02. |
40 |
5 |
8 |
Karfiol |
20.01.-05.02. |
40 |
5 |
8 |
Tikvice |
20.03.-05.04. |
250 |
100 |
2,5 |
Keleraba |
01.02.-10.02. |
50 |
5 |
10 |
Važan uslov kako bi sjeme uspjelo klijati je to da bude zdravo, stoga ga je dobro dezinficirati prije sjetve, osim ako ste kupili već gotovo, koje je dezinficirano.
Dezinfekcija rastvorom kalijevog permanganata se vrši otapanjem 5g kalijevog permanganata u jednoj litri vode, a trebala bi biti svijetloružičaste boje. Sjeme se potapa u pripremljenom rastvoru u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati, zavisno od veličine sjemena, vrste i sorte. Različite vrste sjemna, mogu različito reagirati na procese kojima ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju kako ne bi uništili njegovu klijavost. Ovaj rastvor uništit će bakterije i gljivice koje sa nalaze na njegovoj površini, ali i u samom sjemenu. Nakon tretmana kalijevim permanganatom, sjeme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti prije sjetve.
Jedan od načina dezinfekcije je i namakanje u toploj vodi, a njime se olakšava membrana sjemena i ubrzava klijanje. Dužina potapanja u vodi sobne temperature zavisi od biljne vrste. Namakanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjiriću. Poslije namakanja, sjeme se ispire u hladnoj vodi, a ovako tretirano, može se odmah posijati ili se može podvrgnuti procesu naklijavanja.
Osim u toploj vodi, može se namakati u kupkama od raznog bilja, mlijeka, pepela itd.
Tagovi
Autorica