Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtoni proizvod
  • 23.05.2024. 12:00

Raste poljoprivredna proizvodnja u Ljubuškom, krompir uranio 15 dana

Kada je riječ o ovogodišnjoj proizvodnji krompira u Ljubuškom, očekuju se solidni prinosi. Rod je uranio oko 15 dana i do sada je povađeno oko 50 posto krompira

Foto: FMPVŠ
  • 82
  • 9
  • 0

Za oko 70 hektara ove su godine povećane površine zasađene povrćem u Ljubuškom. Lani se u ovom zapadnohercegovačkom gradu proizvodnja povrća obavljala na 303 ha, dok je ove godine proizvodnja prijavljena na 374 ha. Potvrdio je ovo federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, tokom jučerašnje manifestacije "Dani mladog krompira - Ljubuški rani" koja za cilj ima predstavljanje jedinstvenog, kvalitetnog i autohtonog proizvoda s područja Ljubuškog.

"U Ljubuškom imamo 288 aplikanata, 207 lani, a 180 prije dvije godine. To su za nas fenomenalni rezultati. Ljubuški rani je postao svojevrsni brend ne samo Ljubuškog i BiH već i regije", kazao je Hrnjić izražavajući nadu da će projekt Ljubuškog ranog postati jedan od najboljih u BiH.

Istakao je kako je Vlada FBiH više nego opredijeljena da podrži ovakve projekte, te kako je proizvodnja hrane za njih nulti prioritet. Dokazuje to, kako je naveo i izdvajanje iz federalnog budžeta. Posjetimo ovogodišnji agrarni budžet iznosi 175 miliona maraka, dok je on lani bio 164 miliona KM.

"Od tih 175 miliona ove godine 27,5 ide u biljnu proizvodnju što je rekordan iznos i siguran sam da će to polučiti rezultate. Siguran sam da će i dodatno, ako budžet bude pozitivan i ukoliko budemo radili njegov rebalans, poljoprivreda dobiti i više sredstava", dodao je ministar.

Visokokvalitetni mladi krompir

Kada je riječ o ovogodišnjoj proizvodnji krompira u Ljubuškom, očekuju se solidni prinosi. Rod je uranio oko 15 dana i do sada je povađeno oko 50 posto krompira, rekao je Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje".

S održane manifestacije "Dani mladog krompira - Ljubuški rani"

"Brendirali smo ovaj visokokvalitetni mladi krompir i tako ga zauvijek odvojili od gomile ostalog krompira nepoznatog porijekla kojeg svakodnevno viđamo na hrpama u supermarketima diljem BiH i šire", kazao je Vukojević.

"Mislio sam da se šale"

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Marinko Čavara, jedan je od prvih pokrovitelja ove manifestacije, a prisjetio se i njenih početaka kada se održavala u selu Vojnići. "Meni je tada bilo fascinantno da me pozivaju na Dane ljubuškog mladog krompira, a kod nas u Bosni krompir tek nikao", rekao je Čavara navodeći kako se dvoumio jer je mislio da se radi o nekoj šali.

Domaći ljubuški krompir bi ubuduće mogao stizati već polovinom aprila

No, kako dodaje, tek mu je bilo fascinantno kad su mu rekli koliko tona se proizvodi i prodaje. Podsjetimo, lani je proizvedeno oko 10.000 tona ovog krompira.

Inače, manifestacija "Dani mladog krompira", održana je tradicionalno 16. godinu.


Tagovi

Mladi krompir Ljubuški krompir Kemal Hrnjić Dubravko Vukojević Marinko Čavara Proizvodnja krompira


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.