Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi krumpir
  • 13.03.2024. 14:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Obilna kiša poplavila polja: Ljubuški rani danima pod vodom

Seljaka je uvijek strah i drhti dok ne nikne. Prate prognozu, gledaju u nebo i nadaju se suhom vremenu!

Foto: Dubravko Vukojević
  • 204
  • 19
  • 0

Obilne padaline od početka ožujka u Hercegovini, zadale su brige poljoprivrednim proizvođačima mladog krumpira u ljubuškom kraju, posebice u naseljima Vojnići i Šipovača gdje je gro proizvodnje. Srećom, za sada nije zabilježena veća šteta. Određenu štetu ipak očekuju na manjem broju nasada koji su više dana bili pod vodom, kaže poljoprivrednik Dubravko Vukojević, inače predsjednik Poljoprivredene zadruge "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog.

"Neke parcele mladog krumpira su danima bile pod vodom. Možete misliti kad se odjednom sruči 100 litara vode u 24 sata. Ali, sreća da je zemlja propusna, i nije velika površina bila pod vodom. Sada sve na oko izgleda normalno, međutim, tek kad krumpir počne nicati, za nekih 10-tak dana, znat će se zapravo kolika je šteta", kaže Vukojević.

Posađeno oko 35 ha

Poljoprivredni proizvođači u Ljubuškom, ove godine su posadili oko 350 hektara mladog krumpira, što je oko 90 posto planiranog nasada. Većina je posađenog na otvorenim oranicama, a tek 10 hektara u plastenicima. Preostali dio, čiju je sadnju usporila kiša, planiraju završiti u idućih desetak dana. 

"Vremenska prognoza nam daje optimizam da ćemo sve planirano uspjeti završiti uskoro. Kiša je bila zaista velika. Vidjet ćemo kako će se u konačnici to sve odraziti na mladi krumpir jer nije dobro kad je velika vlaga, a još uvijek niske temperature u zemlji", kaže Dubravko i dodaje kako upravo zbog toga strahuje zbog mogućeg razvoja bolesti.

Velika vlaga pogoduje razvoju bolesti, kaže Vukojević (Foto: Martina K. Antelj)

"Velika vlaga nije nikako dobra i pogoduje razvoju virusne bolesti bijela noga i trenutno je to što može biti opasnost. Na to ne možemo utjecati. Vrijeme će pokazati šta nas čeka. Seljaka je uvijek strah i drhti dok ne nikne. To vam je tako. A prvo što gleda ujutro kad ustane je vremenska prognoza", dodaje naš sagovornik. 

"Uzdamo se u Boga"

Ljubuški rani, kako ovdje zovu mladi krumpir,  jedan je od brendova tog kraja i prepoznatljiv je na cijelom tržištu BiH i šire. Većina se proda na  domaćem tržištu, odnosno trećina se izvozi u Evropsku uniju, uglavnom u Hrvatsku i dijelom u Sloveniju.

Nadaju se suhom vremenu 

Poljoprivredna zadruga trenutno broji 187 poljoprivrednih proizvođača iz Ljubuškog. Očekivanja su, kaže Vukojević, da će i ove godine i cijena i proizvodnja krumpira biti barem blizu prošlogodišnje, kada je proizvedeno oko 10.000 tona.

"Ako bude kao lani, mi ćemo biti zadovoljni, samo da  nas zaobiđu bolesti koje se sad mogu očekivati zbog velike vlage. Ali uzdamo se u Boga i nadamo se suhom vremenu u idućem periodu", zaključuje ovaj poljoprivredni proizvođač iz Ljubuškog.


Fotoprilog


Tagovi

Ljubuški krompir Ljubuški rani Plodovi zemlje Dubravko Vukojević Poplavljeni nasadi Šteta


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.