Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 80 plastenika
  • 08.05.2024. 13:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Domaći ljubuški krompir bi ubuduće mogao stizati već polovinom aprila

Kapaciteti plasteničke proizvodnje u Ljubuškom se povećavaju za 25.600 kvadratnih metara.

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 157
  • 51
  • 0

Novih 80 plastenika uskoro će stići u domaćinstva isto toliko poljoprivrednih proizvođača s područja Ljubuškog, čime će kapaciteti plasteničke proizvodnje biti povećani za 25.600 m2. Od ukupne vrijednosti nabave i postavljanja plastenika RCDP (IFAD) će sudjelovati s 200.000 KM, a po 80.000 KM su osigurali Grad Ljubuški i Zapadnohercegovački kanton, dok će korisnici za novi plastenik izdvojiti po oko 1.400 KM. 

Ovo jačanje poljoprivredne infrastrukture provodi se u okviru projekta Programa razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), a tim povodom potpisan je ugovor o njegovoj realizaciji.

Ranija proizvodnja

Poljoprivrednici su posebno zadovoljni činjenicom da će njihova proizvodnja ubuduće manje ovisiti o vremenskim uvjetima koji su posljednjih godina nerijetko bili nepovoljni na otvorenim površinama. Ova infrastruktura donijeti će i raniju proizvodnju.

Potpisani ugovori (Foto: Grad Ljubuški)

"Uz prethodno realizirana ovakva dva projekta imat ćemo značajan broj natkrivenih površina što nam olakšava raniji izlazak na tržište s krompirom, već otprilike 15. aprila i ‘razvlačenje’ sezone što nam je potrebno", kazao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”,  dodavši da će, osim za uzgoja krompira, plastenici dobro doći i za proizvodnju ostalog povrća. 

Nastavak aktivnosti

Na ovaj način i ranije je poticana plastenička proizvodnja.

"Ovo je nastavak aktivnosti iz prošlog projekta koji značajno pomaže i pospješuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju, naročito koja se tiče povrća po čemu je Ljubuški poznat", ocijenio je Halil Omanović, direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prema riječima ljubuškog gradonačelnika, Vedrana Markotića, s potpisanim ugovorom za 80 plastenika i s onim što je još ranije implementirano, ova lokalna zajednica prelazi brojku od 75 duluma površine pod novim plastenicima. 

"Mislimo da je ovo veoma značajno jer se poljoprivrednicima za relativno mali iznos novca osigurava novih 320 m2 plastenika", dodao je Markotić.   

Sudjelovanje Grada Ljubuškog na IFAD projektima omogućilo je osnaživanje poljoprivredne proizvodnje i jačanje infrastrukturnih kapaciteta. Osim nabave plastenika, ranije je kroz projekt otvoren sabirno-distribucijski centar na Zvirićima te je izvršena i rekonstrukcija dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače, a za najesen je najavljen nastavak rekonstrukcije na novoj dionici ove žile kucavice poljoprivredne proizvodnje sjeverozapadnog dijela Ljubuškog.


Tagovi

Plastenici IFAD Dubravko Vukojević Vedran Markotić Halil Omanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.