Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 24.06.2021. 09:40

Promjenljivo vrijeme pogoduje plamenjači krompira - kako ga zaštititi?

Na listovima nastaju žućkaste pjege koje se u uslovima intenzivnije vlage povećavaju. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka.

Foto: PIS Srbija
  • 244
  • 18
  • 0

Usjevi krompira u zavisnosti od lokaliteta, vremena sjetve i nadmorske visine nalaze se u različitim fazama cvjetanja i formiranja krtola, navodi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja

Na većini područja u prethodnom periodu uslovi u proizvodnji (česte padavine, visoke vrijednosti relativne vlažnosti zraka i registrovane temperature) bili su veoma povoljni za razvoj gljive prouzrokovača plamenjače krompira (lat. Phytophthora infestans).

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i koncentrična pjegavost

Podsjetimo, kao i kod ostalih kultura, prvenstveno napada listove, zatim peteljku i stabljiku. Na listovima nastaju žućkaste pjege koje se u uslovima intenzivnije vlage povećavaju. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka. Kako bolest napreduje, tako tkivo unutar fleke omekšava, potamni, postaje vodenasto, a lisna masa se "objesi".

Mogu biti zaražene i krtole kojima se narušava kvalitet i često su neupotrebljive, a na njima nastaju siva udubljenja. Kada se presjeku, ispod pjege tkivo ima smeđu narandžastu nijansu.

Zaštita zavisi od razvojne faze krompira

Prema aktuelnim prognozama za pojedina područja u narednim danima najavljeno je promjenljivo vrijeme sa padavinama, a koje može favorizovati dalji razvoj i širenje pomenutog patogena. Za druge krajeve u najavi su suve i tople vremenske prilike za duži period, te se u ovim predjelima zaštita krompira preporučuje na onim parcelama gdje se navodnjava jer su takvi uslovi, pri kojima se registruje konstantno vlaženje lista veoma povoljni za razvoj plamenjače krompira.

U zavisnosti od razvojne faze usjeva navedene povrtarske vrste razlikuju se i preporučene mjere za zaštitu, odnosno, na višim nadmorskim visinama gdje se biljke krompira nalaze u fazama pred cvjetanje (intenzivan porast) savjetuje se primjena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog djelovanja na bazi aktivne materije:

  • propamokrb-hidrohlorid+mankozeb u količini četiri litra po hektaru ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fenamidon - 1,67-2 l/ha ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid - 1,2-1,6 l/ha ili
  • metalaksil-M+mankozeb - 2,5 kg/ha ili
  • metalaksil-M+fluazinam - 0,5-0,6 l/ha.

Zaštitite povrće od plamenjače kvascem, kefirom, bijelim lukom

Na nižim nadmorskim visinama gdje je završen intenzivan porast krompira preporučuje se primjena kombinacije fungicida kontaktnog i lokal-sistemičnog dejstva:

  • cimoksanil+famoksadon - 0,4 kg/ha,
  • cimoksanil+mankozeb - 2-3 kg/ha,
  • dimetomorf+mankozeb - 2-2,5 kg/ha.

Tagovi

Plamenjača krompira Zaštita Fungicidi Bolesti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...