Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad kupusa
  • 15.02.2025. 14:00

Proizvodnja kupusa iz kontejnera, pikirani ili rasad "golih žila"? Koji odabrati?

Kupus se sadi na dobro pripremljenom zemljištu. Za ranu proizvodnju u plastenicima ili na otvorenom polju preporučuje se sadnja na međuredni razmak od 50 cm

Proizvodnja kupusa iz kontejnera, pikirani ili rasad "golih žila"? Koji odabrati?
Foto: Shutterstock/Orest lyzhechka
  • 587
  • 47
  • 0

Rasad kupusa se najčešće proizvodi na tri načina, kao rasad "golih žila", kontejnerski i pikirani. Rasad "golih žila" koristi se za kasnu proizvodnju kupusa, jer nije potrebno dodatno zagrijavanje. Najbolja je kontejnerska proizvodnja, ali i dosta praktičnija.

Njen značaj se ogleda u mogućnosti vrlo rane i rane proizvodnje, jer se rasad odvija u odvojenim objektima, a rasađivanje se izvodi što je moguće ranije. Koristi se hibridno sjeme i maksimalno iskorištava klijavost (više od 90 posto), a također se rasad kupusa proizvodi na maloj površini (800 – 850 kom/m2) čime je olakšana zdravstvena kontrola i zaštita.

"Kontejnerska proizvodnja rasada se izvodi u kontejnerima sa različitim brojem ćelija, od 66 do 300, zavisno od načina dodavanja vode i hraniva, jer smanjenjem količine supstrata mora da se poveća broj navodnjavanja i prihrana", ističe savjetodavac za ratarstvo, Nada Lazović Đoković.

Pikirani rasad za ranu proizvodnju 

Za ranu proizvodnju kupusa, bilo na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru, koristi se pikirani rasad. Njegova sjetva se najčešće obavlja u plastične i stiroporne kontejnere sa otvorima, od 80 do 160 rupa, gdje se u svaki otvor posije jedno sjeme koje olakšava proces pikiranja.

Nakon sjetve, obavlja se zalivanje mlakom vodom da sjeme što prije klija. Najlakši način da se dođe do mlake vode je da se u plasteniku postavi plastična kanta određene zapremine i u nju naspe voda. Kako se on bude zagrijavao tako će i voda da poprimi temperaturu okoline. Pošto se proizvodnja sprovodi u kontejnerima sav prostor oko sjemena je na temperaturi vazduha koji je u plasteniku.

Prednost rasada proizvedenog u kontejnerima i čašama je bolje ukorenjivanje (Foto: Shutterstock/LL_studio)

"Optimalni uslovi za klijanje i nicanje kupusa su dnevne i noćne temperature od 25 oC, kao i vlažnost supstrata od osam posto. Poslije nicanja, a do pojave prvih pravih listova temperaturu treba sniziti za 5 oC. Vlažnost vazduha i vlažnost supstrata treba održavati na optimalnom nivou, što zavisi od temperature u samom plasteniku", naglašava Lazović Đoković i dodaje da poslije nicanja rasada treba sniziti temperaturu da ne dođe do izduženja jer je tada lošijeg kvaliteta, stablo je tanko i lako dolazi do polijeganja i propadanja biljke.

Kupiti ili napraviti supstrat - koja opcija je isplativija?

"Nekoliko dana prije pikiranja temperaturu treba održavati na 15  oC i obaviti prvo kaljenje rasada i privikavanje na nove uslove gajenja."

Pikiranje rasada se obavlja kada je biljka u fazi od kotiledonih listova do prva dva prava lista. Ono se najčešće obavlja u kese ili PVC čaše i gotovo uvijek se koristi supstrat. Ako supstrat za pikiranje u svom sastavu nema NPK đubriva potrebno ga je dodati u formulaciji 1:1:1 (azotna đubriva se dodaju prilikom prihrane rasada), a osim đubriva mogu se dodati mikrobiološka hraniva, zeolit koji ima važnu ulogu u ravnomjernom otpuštanju vode i hranljivih materija.

Drugo kaljenje rasada

Biljka se pikira u čaše do kotiledonih listova, poslije toga se slažu i zalivaju. U prostorijama gdje se obavlja pikiranje treba smanjiti temperaturu, ali obavezno imati obezbijeđen izvor toplote u slučaju niskih noćnih temperatura. Zalivanje treba da se obavlja redovno, u prvoj polovini dana. Uz to, može se raditi i prihrana NPK đubrivima formulacije 1:2:1. Kontejneri ili čaše, kese, ne smiju biti položeni direktno na pod, jer je tako teško kontrolisati rast korijena.

Pažljivo prilikom kaljenja rasada - važni savjeti prilikom zalijevanja

Desetak dana prije presađivanja radi se drugo kaljenje rasada gdje se biljka privikava na stvarne dnevne i noćne temperature. Rasad se presađuje kada je biljka u fazi od četiri do šest listova i ima elastično stablo. Za rasađivanje rasad ranih kupusnjača dospijeva za 40 do 45 dana.

"Prednost rasada proizvedenog u kontejnerima i čašama je bolje ukorenjivanje. Na taj način obezbijeđen je hranljivim materijama i vodom, tako da prilikom presađivanja prvih nekoliko dana svu potrebnu energiju 'vuče' iz supstrata, taman toliko da se korijen i sama biljka priviknu na nove uslove rasta i razvoja", kaže naša sagovornica.

Sadi se na dobro pripremljenom zemljištu (Foto: Shutterstock/yuris)

Kupus se sadi na dobro pripremljenom zemljištu. Za ranu proizvodnju u plastenicima ili na otvorenom polju preporučuje se sadnja na međuredni razmak od 50 cm i razmak u redu od 30 do 40 cm zavisno od hibrida tj. 50 do 65. 000 biljaka/ha.

Pravilno posađen rasad nije duboko posađen, nego dobro utisnut. Presađivanje pikiranog može se obaviti direktno na zemlju ili na postavljenu malč foliju bilo da se radi o proizvodnji na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Mehaničko uklanjanje korova 

U ranoj proizvodnji kupusa veoma rijetko se koriste herbicidi. Korov se uglavnom uklanja mehaničkim putem i što boljom predsjetvenom pripremom. Familiju kupusa napada veliki broj bolesti koje su grupisane u bakteriozna, virozna i gljivična oboljenja. Što se tiče insekata, borba počinje unošenjem zemljišnih insekticida.

Spriječite bolesti rasada na vrijeme, evo koje mjere poduzeti

Pokrivanje kupusa agrotekstilom je neophodna mjera kod rane proizvodnje. Njome se štiti od niskih temperatura i čuva vegetacioni vrh, kako bi se smanjio vremenski period od presađivanja do sječenja tj. period berbe gdje proizvodnja može da bude za 10 do 15 dana ranije, čime se dobija bolja cijena i kvalitet glavica.


Tagovi

Rasad kupusa Pikirani rasad Proizvodnja rasada Rasad iz kontejnera Rana proizvodnja Kasni kupus Nada Lazović Đoković


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.