Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 28.03.2023. 07:30

Kako se pikiraju presadnice?

Za dobivanje jakih presadnica pardajza i paprike koje će dati visoke prinose neophodno je obaviti pikiranje.

Foto: Depositphoto/Viktor108
  • 454
  • 77
  • 0

Pikiranje rasada je obavezno za neke povrtne kulture, poput paradajza i paprike. Ovim postupkom se potiče rast mladih biljaka koje se takmiče za prostor, svjetlost, vodu i hranjive materije, naručito ako su posađene u zajedničku posudu.

Takođe, presađivanje u pojedinačne i veće posude će nam pomoći da riješimo problem izraslog (izduženog) rasada. To je posebno izraženo kod paradajza.

Kada se obavlja pikiranje?

Pravi trenutak za obavljanje pikiranja je dok korijenje nije previše razvijeno. Tada se neće međusobno zapetljati. U pravilu ovaj postupak provodimo kada se pojavi jedan do dva prva lista. Tako neće doći do oštećenja korijena i biljka će pretrpiti manji stres. Kod paradajza to je oko 10 do 15 dana poslije nicanja. On veoma dobro podnosi presađivanje. Njegova prednost je što stvara korijenje iz stabla. Osim toga, ova vrsta ne voli mali prostor za razvoj korijena.

Sadnja u veće saksije?

Sam postupak pikiranja je veoma jednostavan. Potrebno je jedan ili dva dana ranije prestati zalijevanje rasada. Za punjenje saksija se koristi kvalitetan supstrat veće granulacije u odnosu na sjetveni. Napunimo je do pola i u sredini formiramo rupu u koju umetnemo mladu biljčicu s grumenom zemlje. Zatim nadopunimo supstratom koji pritisnemo kako bi se ostvario što bolji kontakt s korijenom. Najbolje je da biljka bude posađena do kotiledonih listića. Nakon toga dobro zalijemo vodom sobne temperature.

Paradajz  dobro podnosi presađivanje (Foto: Depositphoto/NIKO_Cingaryuk)

Optimalni uslovi za razvoj biljaka

Nakon pikiranja slJedeća tri dana biljkama će odgovarati dnevna temperatura od 20 do 23ºC, a noćna treba biti nešto niža od 15 do 18ºC. Kada se ukorijene, poslije četiri do sedam dana, dnevna temperatura se spušta između 18 i 20ºC, a noćna od 15 do 16ºC.

Deset dana poslije intenzivira se razvoj korijena. Osigurajte dovoljno svjetlosti i hraniva. Kada je vrijeme lijepo iznosite biljke napolje u trajanju od 20 do 30 minuta i postepeno povećavajte boravak na otvorenom. Naglim iznošenjem možete izgubiti rasad koji ste njegovali. Sunce će "spržiti" nježne listove, vjetar može da slomi stabljike.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Obratite pažnju na zalijevanje. Suvišna vlaga će pogodovati razvoju oboljenja, posebno truleži i plamenjače. Sada se dodaju đubriva bogata fosforom koji potiče razvoj jakog korijena. Dobro formirana presadnica je spremna za sadnju na stalno mjesto kada razvije 8 do 9 listova, a stabljika debljinu 1 cm.


Tagovi

Pikiranje Pikiranje rasada Proizvodnja presadnica Pikiranje presadnica Pikiranje paradajza Pikiranje paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍