Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rasada
  • 18.04.2019. 09:00

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Biljni rasad prije presađivanja je potrebno pripremiti kako bi se privikao na uslove spoljašne sredine. Sa "kaljenjem rasada" počinjemo 10 do 15 dana prije sadnje na stalno mjesto.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 2.798
  • 193
  • 0

Uskoro nam slijedi period sadnje rasada na otvorenom, a to sa sobom donosi i mnoge rizike. Veliki broj baštovana i proizvođača se susreo sa problemom nekvalitetno pripremljenog rasada koji kada se posadi na otvoreno polje brzo propada.  Da bi smo to izbjegli, rasad povrća prije rasađivanja na stalno mjesto na otvorenom polju ili bašti je potrebno dobro pripremiti. Rasad može izgledati odlično, ali ako nije pravilno pripremljen, naš rad može biti uzaludan.

Biljke nenaviknute na uslove otvorenog polja kada se posade direktno u baštu zaostaju u razvoju, teže se ukorjenjuju, formiraju manje začetaka cvjetova, manji je prinos. Naglo iznošenje biljaka iz plastenika i sadnja u bašti može dovesti i do propadanja mladih biljčica. Najčešće se baštovani susreću sa "spaljenim" rasadom, odnosno mlade biljčice nisu bile pripremljene za Sunce i nastaju ožegotine koje dovode do propadanja rasada.

Od plastenika do bašte

Rasad toploljubivih kultura, poput paprike i paradajza, klija, niče, raste i razvija se u vještačkim uslovima unutar plastenika ili toplih leja. Mlade biljčice nisu naviknute na uslove otvorenog prostora i to može biti kobno po njih. Kako bi što više smanjili stres koji biljke doživljavaju potrebno ih je postepeno navikavati na uslove vanjske sredine.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

Postepeno mlade biljke navikavamo na spoljašne uslove: direktno osvjetljenje, vjetar, intenzitet osvjetljenja, kolebanje temperature. Ovaj postupak nazivamo „kaljenje rasada“.

Intenzivno provjetravanje plastenika

Postupak kaljenja započinjemo 10 do 15 dana prije sadnje na stalno mjesto u bašti. Osnova stvar je da se omogući intenzivno provjetravanje plastenika ili tople leje. Prve sedmice provjetravanje se obavlja tokom dana, a tokom druge sedmice provjetravanje treba obezbjediti tokom dana i noći. Obratit pažnju na vrijednosti temperature. Kaljenje ne obavljati kada je suviše hladno vrijeme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada je 12°C, a noćna ne treba da pada ispod 5°C. Ovo su minimalne vrijednosti i ne započinjati kaljenje rasada ukoliko temperatura ima ove vrijednosti. Potrebno je sačekati da se vrijednost temperature vazduha nešto poveća.

Zasušivanje supstrata

Tokom ovog perioda obaviti lagano zasušivanje supstrata. Povećavamo normu zalijevanja, ali se smanjuje broj zalijevanja. Zasušivanje je neophodno obaviti kako bi se smanjio stres zbog temperaturnog kolebanja i kako bi se korijen mlade biljke što bolje razvio. Istovremeno, u samoj biljci se smanjuje sadržaj vode, a povećava sadržaj suve materije. Biljka postaje jača i otpornija.

Ukoliko bi nastavili da zalijevamo i đubrimo biljku kao tokom rasta i razvoja, dobili bi neotporne, krte i lomljive biiljke. Kako bi ojačali biljke možemo u procesu kaljenja rasada primjeniti biostimulatore ili đubriva bogata kalijumom.

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Nekoliko sati prije presađivanja na stalno mjesto, potrebno je mlade biljčice dobro zaliti kako bi se što laše vadile iz kontejnera ili saksije. Na ovaj način će se žilice korjena manje oštetiti.


Tagovi

Proizvodnja rasada Kaljenje Presađivanje Provjetravanje plastenika Presadnice Rasada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.