Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni prostor
  • 29.09.2021. 12:00

Priprema plastenika: Uklonite korove, dezinfikujte i obavezno provjetravajte

Ne treba zaboraviti ni da je provjetravanje plastenika obavezna akivnost. Dužina trajanja će zavisti od dnevnih temperatura, ali se mora provoditi svaki dan.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 608
  • 62
  • 0

Nakon što se proizvodna sezona završi, odnosno vegetacioni ciklus usjeva, pristupa se čišćenju zaštićenog prostora i pripremama za zimsku proizvodnju. Prema riječima Živka Šašića iz PSSRS, povrtarske vrste koje su najzastupljenije kod nas u ovom dijelu godine jesu one koje ne zahtjevaju dodatno zagrijavanje objekta, tačnije, mogu uspijevati i tamo gdje nema grijanja. To su prije svega salata, špinat i mladi luk. 

Faza čišćenja plastenika podrazumijeva uklanjanje potpornih materijala, metalnih i drvenih nosača, kao i PVC veziva i njihovo iznošenje van objekta. 

"PVC veziva mijenjaju se svake godine tako da ih je potrebno odložiti na mjesta za otpad. Što se tiče metalnih ili drvenih potpora one se koriste više sezona pa je prije odlaganja potrebno izvršiti dezinfekciju", napominje Šašić. Najbolje je skladištiti ih u suhe prostorije, kako bi što duže trajale. 

Poslije toga, slijedi rješavanje biljnih ostataka. Oni se nakon iznošenja odlažu na mjesta udaljena od parcele, da bi se spriječilo razmnožavanje patogena i njihov prodor u sam objekat. 

Osnovna obrada je obavezna mjera !

Potrebno je pri tom voditi računa da visina biljne mase bude što manja zato što niske temperature mogu biti iste u čitavoj zapremini ove lisne mase, upozorava stručnjak PSSRS-a.

"Ako radimo kabasto raspoređivanje mase, samo spoljašnji dio će biti pod uticajem niskih temperatura, a unutrašnji ne, što će dovesti do povoljnih uslova za razvoj patogena unutar same mase", pojašnjava Šašić. 

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mjesto

Nakon što se biljni ostaci iznesu, uklanja se i malč folija, kao i sistem za navodnjavanje na otpad. Preporučljivo je svake godine upotrijebiti novi sistem za zalijevanje i malč foliju

Kada se sve navedeno odradi, čupaju se korovi i čiste, da bi poslije odrađenih navedenih faza u zaštićenom prostoru ostalo samo čisto zemljište, kao medijum za proizvodnju. 

Takođe, poljoprivrednicima se savjetuje da urade i dezinfekciju objekta, odnosno, konstrukcije plastenika, folije i zemlje. Prva agrotehnička mjera koja se radi nakon svih gore pomenutih aktivnosti jeste osnovna obrada tla. Njeno izvođenje je obavezno, bez obzira da li će se odvijati zimski ciklus uzgoja povrća ili ne. 

Oni proizvođači koji neće imati zimski ciklus, poslije osnovne obrade skidaju i skladište folije, tako da niske temperaturne vrijednosti mogu povoljno uticati na tlo. Ostali će nakon osnovne obrade raditi i dodatnu, kao i drugu potrebnu agrotehniku, za povrtarske vrste koje planiraju gajiti. 

Ne zaboravite provjetravati i kada je hladno

Ne treba zaboraviti ni da je provjetravanje plastenika obavezna akivnost u narednom periodu. Dužina trajanja će zavisti od dnevnih temperatura, ali se mora provoditi svaki dan, ukoliko je napolju iznad nule. 

U periodu kada se vrijednosti spuste ispod nule, prozračivanje se vrši par puta sedmično i to u doba dana kada je najtoplije. To je jako važna mjera, zato što utiče na regulaciju temperature i vlažnosti zraka. U zatvorenom prostoru dosta brže dolazi do povećanja ovih parametara i stvaranja povoljnih uslova za razvoj patogena i bolesti čiji su efekti vidljivi tek nakon određenog vremena.

Priprema plastenika za sljedeću proizvodnu sezonu

Kako smo ranije pisali, savjet povrtarima je da unutrašnjost plastenika obavezno operu eko deterdžentom. Pri tom, moraju prednost da daju eko proizvodima. Na tržištu su za ove namjene dostupni preparati na bazi mikroorganizama koji inhibiraju rast patogena mikroflore. Neophodno je tretirati čitavu površinu objekta, a postupak treba ponoviti nakon desetak dana.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Čišćenje plastenika Uklanjanje korova Provjetravanje Dezinfekcija Osnovna obrada Živko Šašić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.