• Mjesto za plastenik
  • 22.11.2019. 08:00

Postavljanje plastenika: Kako izabrati pravo mjesto

Plastenik treba biti udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio uticaj zagađenja. Udaljenost zavisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni te pravca puhanja vjetrova.

Foto: Depositphotos/Photoerick
  • 547
  • 36
  • 0

Uzgoj većine povrća na kontinentu ograničen je vremenskim uslovima, a oni koji žele produžiti vegetaciju, odlučuju se na uzgoj u plastenicima. Prije nego se odlučite na ovaj potez, potrebno je imati na umu organizaciju rada i obezbjeđenje potrebnih uslova za rast i razvoj biljaka. 

Uzgoj povrća u plastenicima profitabilniji

Plastenik treba postaviti na odgovarajućem mjestu s obzirom na zemljište, objekte domaćinstva, saobraćajnice i moguće industrijske zagađivače, jer dobar izbor mjesta i dobra organizacija obezbeđuje njegovo maksimalno korištenje, piše Milica Veletić na stranicama Savjetodavna Srpske

Prije svega bi trebalo uraditi analizu zemljišta.  Idealno je da plastenik bude u blizini kuće kako bi ga se moglo bolje kontrolisati. Treba planirati i pristupni put za odvoženje i dovoženje materijala.

Za zalivanje biljaka u plasteniku treba predvidjeti dovoljnu količinu kvalitetne vode, čija temperatura treba da bude 18–20°C. Prosječno se uzima da je potrebno 5 l/m² kao norma za cijelu godinu ili 1,5–2 kubika vode po 1m². 

Što dalje od zagađivača

Plastenik treba biti udaljen od industrijskih zagađivača od 1 do 5 kilometara kako bi se smanjio uticaj zagađenja. Udaljenost zavisi od prirode i veličine zagađivača, prirodnih barijera kao što su šume ili povišeni tereni te pravca puhanja vjetrova. 

Uz industrijske zagađivače treba razmišljati i o saobraćajnicama. Najviše uticaja imaju glavne saobraćajnice sa velikom koncentracijom ispušnih plinova. Zato je poželjno da plastenički objekti budu udaljeni od 100 do 500 m od glavnih saobraćajnica. Osim što ispušni plinovi imaju toksično djelovanje na biljke, nepovoljno utiču i na sam plastenik - smanjuju trajnost materijala za pokrivanje objekta, posebno ako je on od plastike. 

Paziti na sjenu, teren, podzemne vode, vjetar

U slučaju podizanja dva ili više plastenika, mora se imati na umu i razmak između plastenika. Razlog zato je stvaranje sjene i klizanje snijega. Razmak između dva paralelna plastenika treba biti jedna visina plastenika. 

Teren za postavljanje mora biti ravan. maksimalan nagib može biti 0,4%. Ako je nagib veći, potrebno je ravnanje. U slučaju da je veći od 3%, tada se prave terase. Teren ne smije biti u sjeni, mora biti bez depresija ili uzvišica. Prije postavljanja mora se očistiti od korova. 

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Najpovoljniji položaj plastenika je smjer sjever-jug. Treba paziti i na nivo podzemnih voda, a on smije biti na dubini od najmanje 1,5m. Ukoliko je nivo podzemne vode veći od te granice, a zemljište povremeno ili stalno vlažno, obavezno se mora postaviti drenažni sistem radi odvođenja podzemnih voda. U suprotnom u takvim uslovima dolazi do oštećenja korijenovog sistema. 

Uticaj vjetra također može biti značajan jer tamo gdje pušu jaki vjetrovi, temperatura zraka može biti niža i za 10°C. U tom slučaju bi bilo dobro da imaju zaklon, prirodni ili podignuti (ograda, građevinski objekt i sl.). Zakloni sa sjeverne strane trebaju biti jači. No, tu treba paziti na sjenu, posebno u vrijeme proljeća i jeseni. 


Tagovi

Postavljanje plastenika Mjesto za plastenik Kako izabrati Zagađivači Udaljenost Nagib Analiza zemljišta


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #ječam

Koliko znaš o ječmu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku