Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar poljoprivrednih radova
  • 15.06.2018. 16:00

Poljoprivredni radovi u junu: Šta se sadi, a šta bere?

Juni je mjesec kada se njeguju u proljeće posijani usevi. Tada se radi direktna sjetva ili sjetve za proizvodnju rasada jesenjih usjeva.

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 9.418
  • 425
  • 0

Juni je mjesec kada završava proljeće i počinje ljeto. Zato se smatra da je on za poljoprivredu prelomni mjesec. Po pravilu, taj je mjesec sunčaniji i topliji od maja, jer mu je srednja mjesečna temperatura zraka za 3-4ºC  stupnja viša nego u maju. Ipak, to ne treba zavarati poljoprivrednike jer kiša u junu zna iznenaditi, pa se ovaj, prvi ljetni mjesec, ubraja u najkišovitije. U junu su moguće česte pojave vremenskih nepogoda, poput jakih pljuskova sa grmljavinom praćenom gradom.

Što se radi u povrtnjaku?  

Juni je mjesec kada se njeguju u proljeće posijani usjevi. Tada se radi direktna sjetva ili sjetve za proizvodnju rasada jesenjih useva. Osim toga, počinju se brati rane sorte kupusnjača: kelj, kupus, karfiol i koraba. Bere se mladi igrašak za preradu, a vadi se i mladi krompir.  Krajem juna beru se rani paradajz, paprika, mahune, tikvice, vadi se luk srebrenjak. Povrće koje još nije spremno za berbu njeguje se, okopava, navodnjava i štiti od bolesti i štetočina. U junu počinje sadnja kupusnjača za zimsku potrošnju.

Kako do dobrog uroda paradajza

Kako brati povrće?

Za utvrđivanje idealnog roka berbe neophodno je iskustvo i znanje. Ukoliko se povrće prerano bere, smanjuje se njegov prinos, ali kvalitet je bolji. Na primjer, to je slučaj kod mahuna, korabe i graška. Suprotan slučaj je kod paradajza gdje zeleni plodovi nisu dobri za jelo.

U velikom gubitku možete biti kada se povrće bere suviše kasno. Recimo, kasno ubrana zelena salata postaje gorka, krastavac požuti i često gorči, grašak otvrdne i postane škrobast, paradajz postaje gnjecav i brzo se kvari. Vrijeme berbe nekih vrsta povrća zavisi i od udaljenosti tržišta.  Paradajz za duži prijevoz treba brati poluzrelo, zato što on dozrijeva tokom transporta.

Što se radi u voćnjaku i vinogradu?

Voćari bi u ovom periodu trebali obaviti potpunu zaštitu voćaka od različitih bolesti i štetočina. Tada je važno da se pridržavate rokova prognozne službe za zaštitu bilja. Mnoge vrste voća su na pragu berbe. Za berbu dozrijevaju jagode, trešnje, maline i drugo voće. Zemljište u voćnjaku treba održavati čisto, uklanjati korov, obaviti zelenu rezidbu, njegovati okalemljene mlade voćke.

Juni je idealno vrijeme za formiranje mladog voćnjaka kako bi on dobio željeni oblik. Voćke se prorjeđuju kada je kruna gusta i prilikom njenog oblikovanja pretežno se uklanjaju vodopije odsijecanjem iz osnove, zatim grane koje se ukrštaju, oboljele i slomljene. Starije grane se rijetko potpuno uklanjaju. Orezivanje u toku vegetacije ili zelena rezidba najčešće se primjenjuje kod breskve.

Koje materijale koristiti za malčiranje

U mladom vinogradu uklanjaju se površinske žile i kalemi se na zeleno. Uz zelenu rezidbu trebalo bi vezati lastare za kolje (u mladim vinogradima). U rodnim vinogradima treba napraviti drugu sječu, prorijediti grozdove i bobice za stolne sorte i provući lastare između žica. Ukoliko je potrebno redovno navodnjavajte vinograd.

Šta se radi na njivi?

U junu se nastavlja međuredno kultiviranje krompira, kukuruza, soje, suncokreta i drugih usjeva koji do sada nisu prihranjeni ili lošije i slabije izgledaju u odnosu na druge biljke. Sada kreće i sjetva ranih hibrida kukuruza iz grupe zrenja 100, 200 i 300 na površinama koje su možda zahvatile poplave. Siju se sirak i ostali usjevi kraće vegetacije.

U drugoj i trećoj polovini mjeseca, žanju se ozimi ječam i rane sorte uljane repice. Krajem mjeseca počinje žetva pšenice, ječma, raži, zobi i tritikale.

U junu može krenuti sijjanje kukuriza i soje za silažu ili zrno. Kreće zeleno đubrenje stočnog sirka, sudanske trave, stočnog kelja, te graška i mahuna. Valja napomenuti da je sada vrlo važna brzina obavljanja poslova i što ranija postrni sjetva kojom se čuvaju i iskorištavaju rezerve vlage u zemljištu. Ukoliko se ne siju postrni usjevi, strnište treba plitko zaorati na oko 10 centimetara dubine.


Tagovi

Radovi u junu Kalendar poljoprivrednih radova Branje povrća


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !