Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 11.08.2019. 08:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Plastenička proizvodnja Malovićima omogućuje sigurnu proizvodnju

Porodica Malović trenutno posjeduje plastenike ukupne površine 1.000m², u kojima gaje paradajz, papriku i krastavac.

Foto: Depositphotos/Kingan77
  • 294
  • 62
  • 0

Poznavajući činjenicu da je poljoprivredna proizvodnja industrija pod otvorenim nebom, i da je povrće posebno osjetljiva vrsta, koja zahtijeva veliku količinu pažnje, plastenička proizvodnja omogućuje sigurnu proizvodnju.

Proizvodnja povrća na ovaj način daje dobre rezultate zagarantovano, ali samo ukoliko se ispoštuje svaki korak, za šta je potrebno veliko znanje o samoj proizvodnji. U tom slučaju se rezultira dobrim prinosom, kvalitativno i kvantitativno, što je i cilj proizvodnje. Upravo primjer da je plastenička proizvodnja siguran i rentabilan posao, te da uspijeva na nadmorskoj visini od 1.000 metara, je bračni par Dragan i Slavica Malović iz Sokolca, koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima dugi niz godina.

Koriste podsticaj za uzgoj paradajza i šire proizvodnju pod plastenicima

Predstavnici Resora posjetili su proizvođača, kao jednog od najvećeg na području Sarajevsko-romanijske regije. Trenutno posjeduju plastenike ukupne površine 1.000m², u kojima gaje paradajz, papriku i krastavac. Za sigurnu proizvodnju bitan parametar je kvalitetan rasad, zbog čega porodica Malović rasad proizvode sami u plasteniku sa sistemom za dopunsko zagrijavanje vazduha i zemljišta.

Paprika u plasteniku - kako je navodnjavati, prihranjivati i zaštititi

Od uslova uspijevanja u tom periodu ne zavisi samo spoljašnji izgled, već i mogućnost da biljka ranije ili kasnije cvjeta, te ostvari visok prinos. Trenutno se proizvodnja nalazi u fazi zrenja plodova, te proizvođači vrše sukcesivnu berbu i plasiraju proizvode na području opštine Sokolac, piše Milica Perućica iz PSSRS.


Tagovi

Povrće Uzgoj Plastenik Dragan Malović