Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaj za paradajz
  • 31.07.2019. 12:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Sitneši, Srbac

Koriste podsticaj za uzgoj paradajza i šire proizvodnju pod plastenicima

U plasteniku Srđana Dragomiroivća iz Srpca, na pet hiljada kvadratnih metara zasađeno je 13 i po hiljada biljaka paradajza koji cijenom i kvalitetom može da parira uvoznom. Dragomirović zahvaljujući podsticajima planira širiti proizvodnju.

Foto: Depositphotos/kreatorex
  • 366
  • 20
  • 0

Zahvaljujući novim podsticajima koje osigurava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, povrtari namjeravaju da povećaju proizvodnju. Paradajz pod plastenicima sve je traženiji.

U plasteniku Srđana Dragomiroivća iz Sitneša kod Srpca, na pet hiljada kvadratnih metara zasađeno je 13 i po hiljada biljaka crvenog i roza paradajza koji cijenom i kvalitetom može da parira uvoznom

"Od crvenog paradajza sadimo hibrid Euroazija koji se pokazao odličnim sa svojom čvrstoćom, postojanosti i izuzetno crvenom bojom. Kupci su s njim jako zadovoljni. Dugo može da stoji na policama, a izuzetno je ukusan", pojašnjava Dijana Berendika, rukovodilac proizvodnje.  

Dragomirović, kako navodi RTRS, sa prodajom nema problema. Sertifikovana proizvodnja pružila je plasman kroz mrežu supermarketa. 

"Proizvođač posjeduje sertifikag Global G.A.P. Njegova je proizvodnja sertifikovana, od proizvodnje rasada pa do pakiranja, plasmana i transporta plodova", kaže Živko Šašić, stručni saradnik Resora za pružanje stručnih usluga, Područna jedinica Gradiška. 

Ohrabren rezultatima prodaje u posljednje dvije sezone i povoljnim poticajima za kapitalne investicije, Dragomirović naredne sezone planira povećanje proizvodnje na ukupno jedan hektar pod plastenicima. 

"Nabavit ćemo još jedan savremeni plastenik. Od Ministarstva poljoprivrede RS smo dobili rezervisana sredstva, oko 25 hiljada maraka za sljedeću investiciju", priča Dragomirović. 

Osim podsticaja za kapitalne investicije, proizvođači paradajza mogu računati na 15 feninga podsticaja po kilogramu, za proizvedeno i prodato povrće. Krajnji rok za slanje zahtjeva za ove podsticaje je 30. novembra. 

Detalje o podsticajima potražite u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu, u dokumentu ispod teksta


Tagovi

Podsticaj za paradajz Plastenički paradajz Uzgoj paradajza Srđan Dragomirović Živko Šašić Kapitalna investicija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁