• Uzgoj bijelog luka
  • 23.10.2019. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Planinčići u Sokocu uspješno uzgajaju bijeli luk - ići će u organsku proizvodnju?

Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta na poljoprivrednom gazdinstvu Saše Planinčića zadovoljavajući.

Foto: Pixabay/matthiasboeckel
  • 531
  • 73
  • 0

Saša Planinčić iz Sokoca već se nekoliko godina bavi uzgojem bijelog luka. Započeo je sa manjim površinama, a danas ovu sigurnu i rentabilnu proizvodnju obavlja na šest dunuma. 

Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su bijelom luku pa su prinos, kvaliteta i kvantiteta zadovoljavajući. 

Od sadnje do vađenja - sve ručno

Planinčić je za pssrs otkrio da je prije sadnje, nakon pripreme zemljišta, đubrenje vršeno zrelim stajnjakom. Sadnja, agrotehničke mjere, a onda i vađenje luka su obavljeni ručno. Kemijska sredstva u tom poljoprivrednom gazdinstvu pri uzgoju luka nisu koristili

Jesenja sadnja ozimog bijelog luka

Nakon što je luk izvađen, glavice su ostavljene na promaji, sve dok se nisu osušila pera. Nakon toga su ispleteni vijenci, a luk skladišten u tankom sloju u gajbe, u dobro prozračenoj prostoriji. 

Kako isplesti vijenac bijelog luka

U ovom poljoprivrednom gazdinstvu su u toku pripreme za sadnju ozimog bijelog luka. 

Planinčić ima preduslove za organsku proizvodnju

Budući da Planinčić već sada proizvodi bijeli luk na svojevrsni organski način, ove sedmice su ga posjetili predstavnici Resora te informisali o procesu certifikacije organske proizvodnje. Da bi se poljoprivredna proizvodnja mogla smatrati organskom mora proći proces certifikacije, a proizvođač treba da ima osnovno znanje o metodama organske proizvodnje. Certifikat je potvrda kojom se garantuje da je određeni proizvod proizveden prema principima i standardima organske proizvodnje. 

Organska proizvodnja blizu saobraćajnica? Da, ali uz obavezne zaštitne pojaseve

Sam proces podrazumjeva certifikaciju proizvođača i gazdinstva, sistema proizvodnje i proizvoda. Sa principima i standardima, kao i uslovima koje moraju zadovoljiti proizvođači se mogu upoznati iz važeće zakonske regulative, i podzakonskih akata, odnosno standarda nezavisnih certifikacijskih organizacija.


Tagovi

Uzgoj bijelog luka Organski uzgoj Preduslovi Certifikacija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.