Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 26.07.2020. 17:10
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Ova godina dobra za krompir, poljoprivrednici očekuju oko 40 t/ha prinosa

Ove sezone najzastupljenija sorta u ponudi poljoprivrednog gazdinstva Đurović je Agria, koja je ujedno i najtraženija na našem tržištu.

Foto: Arhiva Ratka Đurovića
  • 524
  • 91
  • 0

Kako bi domaća proizvodnja povrća bila uspješna, sa visokim i stabilnim prinosima, potrebno je ispoštovati određena pravila. Većina njih odnosi se na preventivne mjere, kojima se sprječavaju pojave različitih biljnih oboljenja, ali isto tako važno je raditi na edukaciji poljoprivrednika, prije svega o novim tehnologijama koje se primjenjuju kod pojedinih povrtarskih vrsta. Zatim obratiti pažnju na izbor kvalitetnog sjemena i pridržavati se zdravsteno bezbjednog koncepta u uzgoju.

Cijene povrća se često mijenjaju u posljednje vrijeme pa je potrebno pratiti zahtjeve tržišta i potrošača, kako bi bili u toku sa aktuelnim trendovima.

Zbog surovije klime, nema krompirove zlatice

"Poljoprivredno gazdinstvo Đurović" zadnjih pet godina bavi se isključivo proizvodnjom konzumnog i sjemenskog krompira. U ovoj godini zasadili su oko pet hektara oranica, odnosno oko 10 tona sjemena krompira. "Uslovi za rast povrća u ovoj sezoni su idealni s obzirom da je cijelo vrijeme vegetacijskog perioda bilo dovoljnih količina kiša, a bez nekih visokih temperatura", navodi Ratko Đurović, vlasnik imanja u Sokolcu.   

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

Kako kaže, ove godine očekuju rekordan prinos krompira, od oko 40 tona po hektaru. Zelena nadzemna masa je jaka, stabilna i u punom cvatu što govori da je usjev ostao zdrav bez oštećenja bakterija, virusa ili nekih drugih štetočina.

Kako se gazdinstvo nalazi na većoj nadmorskoj visini, odnosno, na 850 metara, zbog surovije klime nisu bili prinuđeni na veća tretiranja pesticidima jer krompirove zlatice nije bilo. "Od plamenjače smo tretirali preventivno jedan put. Predsjetveno đubrenje vršeno je NPK-a Ruskim đubrivom 16/16/16, u količini od 1.000 kg po hektaru", priča naš sagovornik.

Sorta Agria je najviše tražena

Pokazalo se da je tokom sezone najtraženija sorta iz njihove ponude Agria, koja je ujedno i najzastupljenija na domaćem tržištu. Pored pomenute, imaju i oglednu njivu gdje je zasađeno više sorti od kojih ovaj domaćin izdvaja Arizonu, Toronto, Montekarlo, Kongo (takozvani plavi krompir).

Goran Duka: Posljednjih godina proda se svo povrće, samo da je domaće

Cjelokupne proizvedene količine, plasiraju na domaćem tžištu. Dodaje da situacija sa postojećom pandemijom virusa korona na njih lično nije uticala i da nisu imali problema ni sa plasmanom krompira, ali ni sa tržišnom cijenom ovog povrća.

Kvalitet je jedini pravi put do kupca, zato sve što proizvedu uspiju i prodati. Da ima i veće količine, dodaje Ratko, prodao bi i njih.


Tagovi

Proizvodnja povrća Proizvodnja krompira Plasman krompira Ratko Đurović Surovija klima Sorta Agria Domaće tržište Kvalitet Cijena krompira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]