Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 16.07.2020. 11:30

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba da se ostavlja na parceli jer je tako izložen napadu ove štetočine.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 7.131
  • 564
  • 0

Usjevi krompira u različitim su fazama razvoja, zavisno od lokacije, sorte koja je zasađena, vremena sadnje, ali i intenziteta napada štetočina. Trenutno se krompir nalazi u fazama od sazrevanja ploda do početka žućenja cime.

Na feromonskim klopkama zabilježeni su povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). Do kraja sedmice očekuje se značajno povećanje brojnosti, zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije. Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine. U periodu kada cima počinje mijenjati boju, a registruje se značajna brojnost moljca na klopkama, preporuka stručnjaka je da se pored agrotehničkih primjenjuju i hemijske mjere zaštite, navodi Prognozno izvještajna služba Vojvodine (PIS). 

Ne ostavljajate krtole na parcelama nakon vađenja

Poljoprivrednicima se savjetuje da održavaju kompaktnost zemljišta adekvatnim navodnjavanjem, da bi se spriječilo njegovo pucanje i prodor ženki moljca do krtola. 

Zaštitite krompir od krompirovog moljca, ne samo u zemlji već i u skladištu

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krompir. Nikako se ne treba ostavljati na parceli jer je tako izložen napadu ove štetočine. Nakon vađenja, treba se čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta bi trebalo da na svim otvorima budu obezbjeđena mrežama, u cilju sprječavanja ulaska odraslih jedinki, ali i daljeg razvoja moljca. Krtole nakon vađenja ne treba ostavljati ni u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbjeđena.

Na njivama gdje se krompir još neće vaditi, preporučuje se primjena hemijskih mjera zaštite. Povrtarima se preporučuje primjena nekog od insekticida: Nurelle D, Callifos Super, Despot (hlorpirifos+cipermetrin) 0,9 l/ha (karenca 21 dan).

Uočeno prisustvo i prouzrokovača plamenjače

Međutim, zbog zabrane korišćenja aktivne materije hlorpirifos u zemljama EU, proizvođačima koji su orjentisani ka izvozu preporučuje se primjena nekog od insekticida: Cipkord, Notikor, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Vizuelnim pregledima usjeva, uočeno je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pjegavosti krompira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu da odgovaraju daljem razvoju i širenju navedenih patogena.

U zasadima krompira, kasnog sortimenta, koji se neće vaditi još narednih mjesec dana i gdje se još uvijek treba sačuvati lisna masa, preporučuje se primjena fungicida: Kardinal plus (fluazinam + propamokarb-hidrohlorid) u količini 2 l/ha. Karenca za ovaj preparat je sedam dana.


Tagovi

Usjev krompira Krompirov moljac Skladištenje krompira Vađenje krompira Agrotehničke mjere Navodnjavanje Hemijske mjere zaštite Propadanje cime


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.