Kasne sorte mogu se čuvati i u kućnim uslovima u jamama i trapovima i tada je mnogo važno uraditi kvalitetno dreniranje trapa ili jame i izvesti kanal okolo kako bi otekla površinska voda.
Kupus koji je namjenjen prodaji u kratkom vremenskom periodu i korištenju u svježem stanju ili preradi može se brati mašinski ili ručno. Onaj koji je predviđen za duže čuvanje treba brati ručno. Preporuka je izbjegavati mašinsku berbu pošto se može desiti da se i pored izuzetne obazrivosti nanesu manja ili veća oštećenja na glavici koja će se čuvati, naglašava stručnjak, savjetodavac za povrtarstvo, Milica Janković.
Važno je da se berba obavi u pravom trenutku, a to znači u fazi pune tehnološke zrelosti i za hibride ide u jednom prohodu, a sortni kupusi beru se duži vremenski period pošto neujednačeno sazrijevaju.
Glavice koje su za čuvanje treba u toku dana skloniti pod nadstrješnicu kako bi se izbjeglo uvenuće ili neke druge štete. Nakon ponovnog sortiranja i odabira onih zdravih, izabrani kupus pakuje se u kartonske kutije ili mrežaste vreće u koje stane 25-30 kg. Nakon što se to obavi, treba biti naročito obazriv na nanošenje naknadnih povrijeda. Zato se preporučuju kartonske kutije kao bolje i bezbjednije rešenje, a i lakše se pakuju i transportuju.
Tom prilikom treba paziti da se u kutiju pakuju glavice približno iste veličine i težine, navodi ovaj stručnjak. Najbolje je nakon pravilnog odabira glavica i njihovog preporučenog načina pakovanja smjestiti kupus namjenjen za duže čuvanje u skladištu sa kontrolisanom atmosfereom od 0⁰C i relativnom vlažnošću od 95 odsto.
Kasne sorte mogu se držati i u kućnim uslovima u jamama i trapovima i tada je mnogo važno uraditi kvalitetno dreniranje trapa ili jame i izvesti kanal okolo, kako bi otekla površinska voda.
Samo sa plasteničkom proizvodnjom, domaća poljoprivreda sigurna?
Kako smo ranije pisali, upravo je takav način vrlo ekonomičan za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposrjedno pred pojavu mrazeva. Jesenji kupus može dobro podnijeti prve mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.
Tagovi
Autorica