Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 23.10.2018. 08:00

Kako što duže sačuvati kupus poslije branja?

Kupus namijenjen za čuvanje uglavnom se bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zracima, već se one mogu isprskati vodom u vidu spreja do pakovanja, da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste vreće u koje stane 25-30 kg. Pravilno pakovanje i čuvanje je neophodno radi obezbjeđivanja svježine kupusa.

Foto: Pixabay / Brett_Hondow
  • 1.973
  • 145
  • 0

Berba je posljednja operacija u proizvodnji kupusa i ona se obavlja pri punoj tehnološkoj zrelosti tog povrća. Kako naglašava diplomirani inženjer poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, beru se samo biljke s dobro formiranom i zavijenom glavicom. Ona napominje da odlaganje berbe za samo nekoliko dana može da dovede do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za pojavu bolesti koje prouzrokuje gljiva Alternaria, što dovodi do omekšavanja glavica naročito po vlažnom vremenu. S druge strane, prema njenim rečima, berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vijek kupusa tokom čuvanja.

Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa zavisi i od klimatskih uslova

Vuksanovićeva objašnjava da se glavičasti kupus može brati ručno, polumehanizovano i mehanizovano. Ručna berba se obavlja sukcesivno, pa su kod ranih sorti uobičajene dvije do tri berbe, dok kod srednje ranih i kasnih sorti imamo jednu do dvije berbe. Vuksanovićeva kaže da vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa zavisi i od spoljašnih temperatura, dodajući da ljeti taj period traje kraće, dok je u jesen relativno duži. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i sječenjem nožem. Nož za berbu mora biti oštar, jer se tako smanjuje broj pokušaja pri odsjecanju glavica, a stablo treba presjeći ravno sa 2-4 dva do četiri rozetna lista, koja zatvaraju glavicu.

Slovenci iz srca Bosne: Kupus posadimo na rizik, niti znamo da li će biti dobar, ni da ćemo ga uspjeti prodati

Mehanizovana berba više namijenjena za procese prerade

Za mehanizovanu berbu kupusa površina parcele treba da bude ravna, razmak između redova mora biti jednak i ravnomjeran, redovi treba da budu pravi. Glavice treba u isto vrijeme da sazrevaju i da budu sličnih dimenzija, da bude velika tvrdoća glavica i približno ista visina stabla. Mehanizovana berba najčešće se sprovodi jednofazno, primjenom jednorednog ili dvoredog kombajna. Mehanizovana berba je mnogo brža od ručne, ali može da dovede do povreda glavica i više je namijenjena za procese prerade nego za svježu upotrebu. Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspiju da zaviju glavice što će omogućiti mehanizovanu berbu.

Berba glavica sorti počinje kad prvi ovojni list na glavici pukne

Momenat berbe kod hibrida i sorti kupusa je različit, pa je kod hibrida berba uglavnom jednokratna, dok kod sorti glavice kupusa sazrijevaju neujednačeno, te je berba višekratna, a tehnološka zrelost jedne sorte razvučena je na dve do tri sedmice. Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kad je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom, 30%-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo sa dobrom zbijenošću, pa se za 10-14 dana organizuje druga berba, a potom, u zavisnosti od agroklimatskih uslova, za sedmicu-dvije i treća berba.

Pakovanje u kartonske kutije ili mrežaste vreće

Kupus namijenjen za čuvanje se uglavnom bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zracima, već se one mogu isprskati vodom u vidu spreja do pakovanja da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste - nec vreće u koje stane 25-30 kilograma. Pravilno pakovanje i čuvanje je neophodno radi obezbjeđivanja svježine kupusa. To povrće je najbolje čuvati u hladnjači sa kontrolisanom temperaturom od 0ºC i relativnom vlažnošću od 95%. Kasne sorte kupusa kao što su futoški i srpski melez dugo se i dobro čuvaju u kućnim uslovima i trapovima. Trapovi ili jame su vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposredno pred pojavu mrazeva. Jesenji kupus može dobro da podnese prve jesenje mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Berba Skladištenje Čuvanje Ljiljana Vuksanović Sorte Hibridi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...