Kupus namijenjen za čuvanje uglavnom se bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zracima, već se one mogu isprskati vodom u vidu spreja do pakovanja, da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste vreće u koje stane 25-30 kg. Pravilno pakovanje i čuvanje je neophodno radi obezbjeđivanja svježine kupusa.
Berba je posljednja operacija u proizvodnji kupusa i ona se obavlja pri punoj tehnološkoj zrelosti tog povrća. Kako naglašava diplomirani inženjer poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, beru se samo biljke s dobro formiranom i zavijenom glavicom. Ona napominje da odlaganje berbe za samo nekoliko dana može da dovede do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za pojavu bolesti koje prouzrokuje gljiva Alternaria, što dovodi do omekšavanja glavica naročito po vlažnom vremenu. S druge strane, prema njenim rečima, berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vijek kupusa tokom čuvanja.
Vuksanovićeva objašnjava da se glavičasti kupus može brati ručno, polumehanizovano i mehanizovano. Ručna berba se obavlja sukcesivno, pa su kod ranih sorti uobičajene dvije do tri berbe, dok kod srednje ranih i kasnih sorti imamo jednu do dvije berbe. Vuksanovićeva kaže da vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa zavisi i od spoljašnih temperatura, dodajući da ljeti taj period traje kraće, dok je u jesen relativno duži. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i sječenjem nožem. Nož za berbu mora biti oštar, jer se tako smanjuje broj pokušaja pri odsjecanju glavica, a stablo treba presjeći ravno sa 2-4 dva do četiri rozetna lista, koja zatvaraju glavicu.
Za mehanizovanu berbu kupusa površina parcele treba da bude ravna, razmak između redova mora biti jednak i ravnomjeran, redovi treba da budu pravi. Glavice treba u isto vrijeme da sazrevaju i da budu sličnih dimenzija, da bude velika tvrdoća glavica i približno ista visina stabla. Mehanizovana berba najčešće se sprovodi jednofazno, primjenom jednorednog ili dvoredog kombajna. Mehanizovana berba je mnogo brža od ručne, ali može da dovede do povreda glavica i više je namijenjena za procese prerade nego za svježu upotrebu. Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspiju da zaviju glavice što će omogućiti mehanizovanu berbu.
Momenat berbe kod hibrida i sorti kupusa je različit, pa je kod hibrida berba uglavnom jednokratna, dok kod sorti glavice kupusa sazrijevaju neujednačeno, te je berba višekratna, a tehnološka zrelost jedne sorte razvučena je na dve do tri sedmice. Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kad je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom, 30%-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo sa dobrom zbijenošću, pa se za 10-14 dana organizuje druga berba, a potom, u zavisnosti od agroklimatskih uslova, za sedmicu-dvije i treća berba.
Kupus namijenjen za čuvanje se uglavnom bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zracima, već se one mogu isprskati vodom u vidu spreja do pakovanja da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste - nec vreće u koje stane 25-30 kilograma. Pravilno pakovanje i čuvanje je neophodno radi obezbjeđivanja svježine kupusa. To povrće je najbolje čuvati u hladnjači sa kontrolisanom temperaturom od 0ºC i relativnom vlažnošću od 95%. Kasne sorte kupusa kao što su futoški i srpski melez dugo se i dobro čuvaju u kućnim uslovima i trapovima. Trapovi ili jame su vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposredno pred pojavu mrazeva. Jesenji kupus može dobro da podnese prve jesenje mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]Tagovi
Autor