Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje povrća
  • 01.12.2020. 09:15

Nakon branja paprike u plasteniku, đubrenje i odmor zemljišta

Pored toga što je dobro rodila na otvorenom i paprika u plasteniku dala je dobar i kvalitetan rod. Cijena je isto tako dobra, a ovih dana se očekuje i posljednje branje. Ostalo je samo i pripremiti zemlju za narednu sezonu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 182
  • 362
  • 0

Paprike je ove godine bilo i na otvorenom polju, ali i u plastenicima. U toku je završetak berbe pomenutog povrća u zaštićenom prostoru. Mnogi su kao drugu ili treću biljnu vrstu tokom proizvodne godine u plastenicima zasadili upravo nju. Jedan od njih je i Slobodan Perić, koji je zadovoljan prinosom, ali i cijenom.

Vegetacije više nema jer je hladno vrijeme, a, kako kaže Perić, po jednom struku - ima ih 5.000, rod će biti oko jednog kilograma.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

"Prinos nije loš do sada. Očekivano je da rod bude kilogram po jednom struku jer smo kasno rasadili. Ostaje nam još jedno branje, a to će biti za nekoliko dana jer je već zahladilo. Vegetacije više nema, paprika je pokrivena agrilom kako bi još ovo što je ostalo sazrilo", kaže Perić.

Slijedi đubrenje i odmor zemljišta

Ovaj povrtar razmišlja i o novoj proizvodnji. Nabavio je stajnjak koji će biti razbacan po objektu, a tako će, kaže, uzgoj biti bolji i kvalitetniji. Poslije paprike plastenici će biti prazni, kako ne bi kasnio sa proizvodnjom iduće godine.

Za ovu godinu preostalo je još jedino branje

"Kada završimo papriku neću ništa gajiti u zatvorenom kako bi se zemljište malo odmorilo, a i kako ne bih kasnio sa proizvodnjom na proljeće. Nabavio sam i stajsko đubrivo što je veoma važno jer će tlo dobiti sve one organske materije koje su mu potrebne, a sve ono što naredne dvije tri godine bude u zaštićenom prostoru biće kvalitetnije i zdravije. To đubrivo je daleko bolje od mineralnih ili vodotopivih tako da obavezno na svakih par godina, đubrim zgorjelim stajnjakom."

Rasturanje i zaoravanje stajnjaka treba uskladiti

Poljoprivrednici već uveliko đubre svoje njive i voćnjake. Stanjak je vrlo značajno organsko đubrivo i prava hrana za siromašnu zemlju jer popravlja njene fizičke, hemijske i biološke osobine. Trebalo bi ga odmah zaorati jer svakim danom gubi sva svojstva koja su hranjiva za zemljište, zbog kojih se i unosi.

Karakteristike i prednosti đubrenja stajnjakom

Rasturanje i zaoravanje stajnjaka treba sinhronizovati, a dubinu uskladiti sa sjetvom planiranog usjeva. Potrebno ga je unijeti na veću dubinu, ukoliko se siju okopavine, a na manju ukoliko se radi o strninama. Zemljišta na kojima je planirano podizanje višegodišnjih zasada, zahtjevaju veće količine stajnjaka, do 50 tona po hektaru i veće dubine zaoravanja do 60 cm. Inače, stručnjaci preporučuju unos od 10 do 20 tona svake treće ili četvrte godine.

Pored paprika, uzgoj i kupusa

Slobodan Perić je i dugogodišnji proizvođač kupusa. Upravo zbog toga je i ove godine na svojim njivama rasadio kupus koji je, prema njegovim riječima dobro rodio. Prodaje ga kući na veliko, a trenutna cijena je 0,32 KM/kg, a uskoro i tu očekuje kraj sezone.

Paprika je ovih dana imala dobru cijenu

Cijena ovog povrća bila je relativno stabilna, a da li će tako biti i kod posljednjeg branja - pitanje je. Perić na kraju kaže da će povrća biti i naredne godine, što na njivi, što u plasteniku.


Tagovi

Uzgoj paprike Stajnjak Đubrivo Odmor zemljišta Cijena paprike Unos stajnjaka Uzgoj kupusa


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas