• Folijarna prihrana
  • 11.06.2019. 07:30

Mlijeko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Od ovih će pripravaka najviše imati koristi povrće kao što je paradajz, tikvice, krastavci, patlidžan ili krompir.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 2.850
  • 433
  • 0

Folijarna prihrana je prihrana preko lista i danas se kao koristi kao redovna agrotehnička mjera u ishrani biljaka. Može se izvoditi nekoliko puta u toku vegetacije, povećava otpornost biljaka na različite štetočine i oboljenja, ali povećava i prinos te kvalitetu plodova. 

U slučaju da ne želite koristi hemijska sredstva u prihrani biljaka, više je načina da im osigurate kvalitetnu prihranu preko lista, a u tome će vam pomoći druge biljke, mlijeko i humus. 

Mlijeko kao najpoznatije folijarno đubrivo

Jedan od najpoznatijih pripravaka koje, vjerujem, svi ovih dana koristimo kako bi prvenstveno zaštitili paradajz, tikvice, krastavce, patlidžan ili krompir je onaj s mlijekom. Recept je jednostavan: 1 dio mlijeka i 10 dijelova vode. Najbolje je koristiti domaće, sirovo mlijeko, ali u nedostatku toga, poslužit će i ono svježe iz trgovine. 

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijekom biljke možete špricati nakon svake kiše ili svakih tjedan do deset dana. U slučaju da nemate prskalicu, probušite rupice na čepu plastične boce i jednostavno pošpricajte po povrću. Ovim će postupkom posao čak biti prije gotov (pišem iz iskustva). 

Smrdljiva kopriva jača biljke

Na drugom mjestu je kraljica kopriva od koje možete napraviti odlično đubrivo kojim možete biljke zalijevati ili također špricati. No, tu treba biti jako oprezan. Kod zalijevanja se đubrivo od koprive koristi 1:10 (jedan dio đubriva, deset dijelova vode), a kod špricanja lišća čak 1:50! U slučaju da je koncentracija prejaka, možete spržiti list. 

Koprivu možete miješati i sa gavezom i sljezom jer ćete tako dobiti kompleksno NPK đubrivo.

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Upozorenje za one koji nikada nisu baratali đubrivom od koprive - jako, jako smrdi pa svakako koristite rukavice prilikom prskanja. 

Smutite glistenjak ili kompostirani humus

Za folijarnu prihranu je odličan i humus, bilo da je nastao kompostiranjem u vašoj bašči ili ste ga kupili kao gotov proizvod kao što je glistenjak. 

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Na 1 do 2 dcl glistenjaka ili humusa koristite 1 litru vode. Ostavite potopljeno preko noći. Procijeđenu tekućinu razrijedite s 10 dijelova vode (dakle, na jednu litru smjese ide litra vode) te njome pošpricajte biljke. 

U slučaju da koristite prskalicu, jako dobro procijedite ovu smjesu jer će vam inače začepiti dizne. 

Osim ova tri "recepta" za folijarnu prihranu možete koristiti i kupovna organska đubriva, ali prije špricanja dobro pročitajte upute kako biste ih mogli razrijediti u pravilnom omjeru. 

Biljke špricajte ili ujutro nakon ili navečer prije rose. 


Tagovi

Folijarna prihrana Špricanje lista Mlijeko Glistenjak Đubrivo od koprive Omjer


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Vrtlarstvo je za sve :)