Ovih su dana vrlo aktualni radovi u bašču ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti".
Glistenjak (glistinac, lumbrihumus) je humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobiva preradom organskih otpadaka (ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane). Ovo đubrivo nema nikakav miris niti ima kemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgojiti povrće i voće.
Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista. No, o ovome ćemo drugom prilikom.
Ovih su dana vrlo aktualni radovi u bašču ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti".
Ovo prirodno đubrivo poboljšava strukturu tla, a sadrži i visoku koncentraciju korisnih bakterija i mikroba (sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost), mnoge makro i mikroelemente potrebne za razvoj biljke te biljne hormone rasta kao što su auxin i cytokinin.
Sadrži i gljivice koje predstavljaju simbiozu između za prijenos vode i hranjiva do korijena, a zadržavaju i vodu u tlu zbog čega biljka tijekom sušnih razdoblja ne doživi šok uslijed visokih temperatura. pH ovog humusa je neutralan pa u slučaju kiselog zemljišta, glistenjak će ga neutralizirati. Treba napomenuti da mu je rok trajanja i do 5 godina.
Koristiti ga možete prilikom sijanja sjemena za rasadu. U posudu za sijanje stavite kvalitetan supstrat ili vrtnu zemlju te 20% glistenjaka. Zalijte zemlju vodom, posijte sjeme i prekrijte tankim slojem glistenjaka.
Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrćarskoj proizvodnji
Prilikom presađivanja biljaka u vrt, nakon što ste rasadu stavili u rupu predviđenu za sadnju, direktno na korijen stavite 2 dcl glistenjaka, zagrnite zemljom i obilno zalijte.
U voćnjacima i vinogradima glistenjak se stavlja direktno na korijen, 2 do 3 litre đubriva po stablu, ovisno o njegovoj starosti.
Glistenjak možete koristiti i kao prihranu, zalijevanjem ili folijarno.
Na litru vode koristite 1-2 dcl glistenjaka. Potopite glistenjak u vodu (možete koristiti i vreću od gustog tkanja) te ostavite potopljeno preko noći. Talog možete i dalje koristiti kao đubrivo, a sa ovim ekstraktom zalijevajte biljke.
Ako ga želite koristiti folijarno, prksanjem lišća, glistenjak dobro procijedite kako ne biste začepili dizne prskalice, i svakako razrijedite s 10 dijelova vode (na litru ekstrakta ide 10 litara vode).
Od ovog đubriva najviše će koristi imati krompir, paradajz, paprika, kupusnjače, patlidžan i sve vrste tikvica.
Tagovi
Autorica