• Glistenjak
  • 20.03.2019. 07:30

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Ovih su dana vrlo aktualni radovi u bašču ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti".

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.144
  • 180
  • 0

Glistenjak (glistinac, lumbrihumus) je humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobiva preradom organskih otpadaka (ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane). Ovo đubrivo nema nikakav miris niti ima kemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgojiti povrće i voće. 

Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista. No, o ovome ćemo drugom prilikom. 

S glistenjakom ne možete pretjerati

Ovih su dana vrlo aktualni radovi u bašču ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti". 

Ovo prirodno đubrivo poboljšava strukturu tla, a sadrži i visoku koncentraciju korisnih bakterija i mikroba (sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost), mnoge makro i mikroelemente potrebne za razvoj biljke te biljne hormone rasta kao što su auxin i cytokinin. 

Prije nego sjeme prekrijete slojem glistenjaka, dobro ga zalijte

Sadrži i gljivice koje predstavljaju simbiozu između za prijenos vode i hranjiva do korijena, a zadržavaju i vodu u tlu zbog čega biljka tijekom sušnih razdoblja ne doživi šok uslijed visokih temperatura. pH ovog humusa je neutralan pa u slučaju kiselog zemljišta, glistenjak će ga neutralizirati. Treba napomenuti da mu je rok trajanja i do 5 godina

Korist od glistenjaka tijekom čitave sezone  

Koristiti ga možete prilikom sijanja sjemena za rasadu. U posudu za sijanje stavite kvalitetan supstrat ili vrtnu zemlju te 20% glistenjaka. Zalijte zemlju vodom, posijte sjeme i prekrijte tankim slojem glistenjaka. 

Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrćarskoj proizvodnji

Prilikom presađivanja biljaka u vrt, nakon što ste rasadu stavili u rupu predviđenu za sadnju, direktno na korijen stavite 2 dcl glistenjaka, zagrnite zemljom i obilno zalijte. 

U voćnjacima i vinogradima glistenjak se stavlja direktno na korijen, 2 do 3 litre đubriva po stablu, ovisno o njegovoj starosti. 

Zalijevanje i folijarno prskanje

Glistenjak možete koristiti i kao prihranu, zalijevanjem ili folijarno. 

Na litru vode koristite 1-2 dcl glistenjaka. Potopite glistenjak u vodu (možete koristiti i vreću od gustog tkanja) te ostavite potopljeno preko noći. Talog možete i dalje koristiti kao đubrivo, a sa ovim ekstraktom zalijevajte biljke. 

Ako ga želite koristiti folijarno, prksanjem lišća, glistenjak dobro procijedite kako ne biste začepili dizne prskalice, i svakako razrijedite s 10 dijelova vode (na litru ekstrakta ide 10 litara vode). 

Od ovog đubriva najviše će koristi imati krompir, paradajz, paprika, kupusnjače, patlidžan i sve vrste tikvica. 


Tagovi

Glistenjak Kako koristiti Organsko đubrivo Folijarna prihrana Korist Biljni hormon rasta Rok trajanja


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Visoki vrtovi iza sedam brda :-)
#mojepovrće #visokagredica