• Eko pripravci od koprive
  • 07.03.2017. 10:00

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Kopriva je dragocjena biljka i veoma značajna za eko proizvodnju. Od nje se mogu pripraviti razna đubriva i sredstva za zaštitu bilja.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko
  • 5.520
  • 224
  • 0

Ova biljna kraljica je neopravdano bila zaboravljena i smatrana dosadnim korovom koji žari i koji treba što prije počupati.

Danas se prava istina o koprivi sve više širi i koprivi se daje mjesto koje ona zaslužuje. Ova biljka je izuzetno korisna i može da se koristi na mnogobrojne načine. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, industriji i u poljoprivredi. Raste u živicama, na rubu šume, na starim đubrištima, pored potoka i rijeka.

U eko poljoprivredi je nezamislivo izostaviti koprivu, jer ona doprinosi zdravlju biljaka i dobrom urodu. Od nje se mogu pripremiti đubriva i sredstva za zaštitu biljaka. Dobra je i kao biljka susjed za većinu povrtnih kultura. Većina povrtnica i voćaka odlično reaguje na tretiranje koprivom i lako usvaja materije iz koprive, posebno paradajz. Grah za zrno, grah mahunar, crveni luk i bijeli luk nisu veliki obožavatelji koprive. Kod sakupljanja koprive treba obratiti pažnju na njene žarne dlačice i obavezno ruke zaštititi rukavicama.

Priprema đubriva od koprive

Od sakupljene koprive možemo pripremiti razna đubriva. Kopriva je bogata azotom i drugim elementima. Može da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim travama.

U eko poljoprivredi je nezamislivo izostaviti koprivu, jer ona doprinosi zdravlju biljaka i dobrom urodu.

Za pripremu azotnog đubriva od koprive uzeti 1kg svježe ili 200g osušene koprive i potopiti u 10l vode. Za pripremu đubriva koristiti plastične kante. Koprivu u vodi dobro promiješati i ostaviti da fermentiše tokom 10 do 15 dana. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Tokom vrelih ljetnih dana fermentacija traje 5 dana, a tokom jeseni i proljeća do 15 dana. Fermentacija je završena kada prestane pjenušanje.

Povremeno se sadržaj kante promiješa, najbolje svakog dana. Kantu je dobro prekriti nekom tkaninom kako ne bi upadale mušice i držati na osunčanom mjestu. Sadržaj razvija neugodan miris i kantu sa koprivom smjestite u najudaljeniji dio bašte. Nakon završene fermentacije sadržaj kante procijedite i koristite kao đubrivo nakon što ga razrijedite sa vodom:

  • razrijedite u odnosu 1:10 kada zalijevate zemljište,
  • razrijedite u odnosu 1:50 kada vršite folijarno đubrenje.

Procijeđen rastvor može se čuvati u zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu. Kopriva koja je fermentisala se može dodati u kompost. Redovna upotreba koprive će ojačati biljke, one će izgledati zdravije, manje će ih napadati patogeni i štetni insekti.

Đubrivo od koprive i hljeba

Đubrivo se može napraviti kada se koprivi doda malo hljeba, peciva, keks i sva ostala tijesta napravljena sa kvascem, kvasca ili kvasa. To će ubrzati fermentaciju i skratiti je na 3 do 5 dana. ¾ kante ispuniti koprivom i preliti vodom u kojoj je rastvoreno malo kvasaca ili hljeba. Nakon što fermentacija završi rastvor se procijedi i razblaži u odnosu 1:10.

U kombinaciji sa sljezom i gavezom dobija se kompleksno NPK đubrivo.

Kopriva se može kombinovati i sa drugim biljnim vrstama: maslačak, pelin, hajdučka trava, pirika, podbjel, kamilica i druge vrste. Sa koprivom ne miješati slak, jer tokom fermentacije oslobađa otrovne materije. Takođe, koprivi se ne dodaju žitarice koje zbog visokog sadržaja šećera dovode do alkoholnog vrenja što negativno utiče na gajene biljke.

Priprema sredstava za zaštitu biljaka

Insekticid od koprive

Kopriva se može koristiti i za zaštitu biljaka. Primjena koprive pobiljšava cjelokupan imunitet tretirane biljke i koristi se u zaštiti od štetnih insekata, posebno od zelenih lisnih ušiju.

Za pripremu sredstva kopriva se priprema na isti način kao i kod pripreme đubriva, ali razlika je u dužini vremenskog perioda tokom kojeg je kopriva potopljena u vodi. Nakon 24h žareće materije koprive se razgrađuju i zbog toga se insekticid od koprive koristi nakon 12 do 24h od potapanja koprive.

Insekticid od koprive i pelina

Uzeti 1kg koprive i 1kg pelina koje smo prethodno usitnuli i preliti sa 8l vrele vode. Kada se prohladi, najmanje držati potopljeno pola sata, procijediti i ostaviti da se potpuno rashladi i tretirati biljke. Nakon 5 do 7 dana postupak ponoviti.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko


Tagovi

Kopriva Eko proizvodnja Đubrivo od koprive Gnojivo od koprive Insekticid od koprive


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.