Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 06.04.2021. 10:00

Kvalitetan rasad ne smije biti zbijen niti pregusto posađen

Prisustvo malja na biljci paradajza znači da se radi o kvalitetnoj presadnici koja nije bila izložena temperaturnim šokovima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 620
  • 658
  • 0

Uveliko se rasađuju paradajz i paprika u plastenicima. Proizvesti kvalitetne presadnice osnova je za dalji uspješan uzgoj povrća, bilo u zaštićenom prostoru ili na otvorenom polju, naglašava stručnjak za povrtarstvo, Mira Miljković.

Kvalitet se najbolje može ocijeniti golim okom. Usjev bi trebalo da bude visine karakteristične za datu vrstu i sortu. Odnosno, stabljika dimenzija 15-20 cm, elastična, savitljiva, ali da ne puca, sa šest do osam stalno razvijenih listova tamno zelene boje.

Malje i kotiledoni listići

Najvažnije je da nije prerastao, odnosno kako proizvođači kažu "zbijen rasad". Visina stabla između hipokotila i epikotila neophodno je da bude što kraća, odnosno rastojanje od površine zemljišta do kotiledonih i od njih do prvog stalnog lista, obavezno je da bude što kraća, ističe Miljković.

Prisustvo kotiledonih listića na biljci znači da ona u toku svog životnog ciklusa od nicanja do rasađivanja nije preživjela nijedan stres, odnosno da je rasla u idealnim uslovima. Takođe, postojanje malja na presadnici paradajza znači da je ona kvalitetna i da nije bila izložena temperaturnim šokovima. Veoma često na vrhu stabljike počinju da se formiraju prvi cvjetovi. Takve biljke optimalne su za rasađivanje i brže se adaptiraju na nove uslove nakon ove aktivnosti.

Dosta svjetlosti i dobra cirkulacija zraka

Kako smo ranije pisali, kod sadnje ne treba zaboraviti da je na primjer, paradajz toploljubiva vrsta i da nedostatak sunčeve svjetlosti i(li) položaj u sjeni, dovode do manjeg broja plodova. Ovo povrće zahtjeva najmanje šest sati direktne sunčeve svjetlosti i dobru cirkulaciju vazduha. Pregusto posađene biljake uzrokuju slabiju provjetrenost što omogućava razvoj bolesti, a osim toga, u takvim se uslovima i takmiče za hranjive materije i vodu.

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju paradajza?

S druge strane, pošto je i paprika termofilna kultura, mlade biljke su osjetljive na kolebanje temperature, ali i na štetočine i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.


Tagovi

Rasad paprike Rasad paradajza Svjetlost Topoljubive biljke Zbijen rasad Cvjetovi na rasadu Termofilne biljke


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...