Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad paprike
  • 20.01.2021. 09:35

Šta je sve potrebno odraditi prije sjetve rasada paprike?

Sami možemo da uzgojimo kvalitetan rasad različitih sorti paprike. Potrebno je obezbjediti klijavo sjeme, dobar supstrat, toplo mjesto sa odgovarajućim osvjetljenjem, optimalnu vlagu i naravno - strpljenje.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 2.626
  • 472
  • 0

Uskoro nam slijedi sjetva rasada paprike. Ukoliko se uzgajanjem povrća bavite amaterski, možete i sami posijati rasad sorti koje želite, ne morate imati skupu opremu i plastenik sa sistemom za grijanje. Dovoljno će biti da imate toplo i sunčano mjesto u svom stanu ili kući i da se naoružate strpljenjem.

Pošto je paprika toploljubiva kultura, ona se u našem klimatskom području uzgaja na ovakav način kao jednogodišnja vrsta. Osim toga, mlade biljke su osjetljive na kolebanje temperature, ali i na štetočine i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.

Sjeme mora biti dezinfikovano

Za klijanje njenog sjemena, nicanje, rast i razvoj mladih usjeva potrebno je obezbjediti kvalitetan supstrat, toplo mjesto sa dobrim osvjetljenjem, umjerenu vlažnost podloge i vazduha.

Prije sjetve potrebno je obezbjediti kvalitetno i klijavo sjeme koje će se dezinfikovati. Samo takvo će dati jako i visokorodno povrće. Prije samog sijanja, vrši se dezinfekcija i naklijavanje. Na taj način će se omogućiti brže klijanje sjemenki jer će opna omekšati. Kada su dobro pripremljene, niknu već za tri do četiri dana. Treba znati da neke čili paprike traže nešto veću temperaturu i potrebno im je malo više vremena da klijaju.

Temperatura i vlaga ključni su faktori za rast i razvoj. Sjemenu paprike trebalo bi obezbjediti vrijednosti iznad 20°C kako bi se uspješno razvijalo. Ni suviše visoka mu ne odgovara. Ona optimalna za klijanje i nicanje ovog povrća kreće se oko 25°C.

Pikiranje pri visini biljke 5 - 6cm

Kvalitet supstrata takođe je od izuzetne važnosti. Što je on veći, to će proizvodnja rasada biti jednostavnija. Lakše je održavati optimalnu vlažnost, a biljke će pri tom biti zdravije.

Prilikom sjetve, posude napuniti supstratom do jednog centimetra ispod ruba saksije i nježno ga pritisnuti kako bi se istisnuli vazdušni džepovi. Nije potrebno jako ga zbijati. Neophodno je zaliti ga, a zatim posijati sjemenke paprike koje se prekriju tanjim slojem supsrtata. Prskalicom navlažiti površinski sloj.

Proizvodnja paprike - iz rasada ili direktnom sjetvom?

Ukoliko je posijano više sjemenki u jedan sud i u planu je pikiranje pojedinačnih biljaka, to će se uraditi kada mlade biljčice dostignu visinu od pet do šest cantimetara. Ovo je visina kvalitetno uzgojenih presadnica, koje osim kotiledonih listića imaju dobro razvijene listove prve etaže.

Termin sjetve se određuje prema roku sadnje. Od sjetve do presadnica spremnih za sadnju potrebno je da prođe najviše dva mjeseca. Dužina ovog perioda zavisi od sorte i uslova tokom uzgajanja.

Prvo kaljenje pa presađivanje

Rasad paprike prije sadnje treba da prođe kroz period privikavanja na spoljašne uslove ili kaljenje. Ukoliko bi ga direktno posadili na otvoreno polje bez prethodnog kaljenja veliki broj mladih biljčica bi propao.

Stablo presadnica spremnih za rasađivanje treba da je visoko do 20cm i da ima od šest do deset dobro razvijenih listova.

Kvalitetan rasad prepoznaje se po prisustvu kotiledonih listova. Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz neki stres.


Tagovi

Sjetva rasada Rasad paprike Pikiranje rasada Klijanje i nicanje Kvalitet supstrata Dezinfekcija sjemena Kaljenje rasada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.