Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 19.05.2020. 18:00

Krompirova zlatica veće štete pravi u toplijim godinama - kako ih suzbijati?

Krompirova zlatica je najvažnija štetočina krompira koji se javlja svake godine, a osim njega napada i ostale biljke iz porodice Solanaceae. U nastavku saznajte kako je suzbiti preventivnim, prirodnim i hemijskim metodama pazeći na rezistentnost.

Foto: Martina Popić
  • 13.451
  • 1.436
  • 0

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) je najvažnija i najčešća štetočina krompira, a javlja se svake godine. Osim njega, napada i druge biljke iz porodice Solanaceae poput patlidžana, paprike, paradajza i duhana. Upravo zbog toga ove biljne vrste u vrtu ne bi trebale biti susjedi.

U toplijim godinama nanose veće štete

Odrasli oblik krompirove zlatice je žute boje s crnim uzdužnim prugama, a ženke tokom maja i juna polažu žuto narandžasta jaja na donju stranu lišća i to u grupama od 25 do 80 jaja. Iz jaja izlaze ružičaste larve s crnom glavom koje nanose štete grizenjem listova krompira. Ova štetočina u našim područjima ima dvije generacije godišnje, a prva nanosi veće štete. Odrasli prezime u tlu, a iz njega izlaze čim se ono na dubini od 10 cm zagrije na 15°C.

Pravilno naklijavanje i upotreba sječenog krompira za sadnju

Što su temperature više, zlatici je bolje, stoga se tokom vrućina intenzivnije hrane, a čim temperatura zraka dosegne 20°C one počinju letjeti i tako je njihov prelazak na ostale zasade lakši, piše prof.dr.sc. Renata Bažok u Glasilu biljne zaštite (4/2013). I odlaganje jaja je vezano uz temperaturu pa tako kada su hladnije godine odlože manje jaja.

Hrane se lisnom masom

Zlatice se hrane listovima krompira, a njihov napad može uzrokovati i defolijaciju tj. uništavanje cime, što na kraju rezultira i značajnim gubitkom prinosa. Kapacitet ishrane larvi i odraslih zlatica je velik pa jedan par zajedno sa svojim potomstvom može uništiti oko 1m2 lisne površine, piše Milan Maceljski u knjizi Poljoprivredna entomologija. 

Potrebe za suzbijanjem temelje se na redovnim pregledima usjeva, a provjerava se određeni broj biljaka u nizu tako da se utvrde razvojni stadiji, odraslih, jaja i larvi. Trebaju se sprovoditi od polovine maja pa je sada idealno vrijeme za to.

Važne su preventivne mjere

Glavna preventivna mjera zaštite je pridržavanje plodoreda. Osim toga, treba čuvati u zasadima i njihove prirodne neprijatelje kao što su trčci, a malčiranje slamom, koprivom i sl. će sačuvati biljke od napada.

Uzgoj krompira bez obrade tla - pod slamom ili sijenom

Važna je i mehanička zaštita ručnim sakupljanjem i uništavanjem jaja, larvi odraslih insekata od početka njihove pojave. Sakupljanje se vrši svaki drugi dan, a važno je sakupiti što više zlatica do cvjetanja jer tada larve mogu napraviti najveće štete za prinos. Nakon cvjetanja zlatice ne prave više velike štete, ali i dalje ih trebate skupljati jer mogu napasti ostalo povrće. 

Prirodna sredstva koja možete sami pripremiti

Za male površine može se pripremiti i prirodno sredstvo od sode bikarbone i mlijeka, a recept možete pronaći ovdje. Biljke se mogu prskati i čajem od graničica tuje koje sadrže otrovne supstance za krompirovu zlaticu. Za ovakav preparat mogu poslužiti i borove iglice. 

Pomoći će i rastvor pepela, tako da se 2 kg pepela otopi u 10l vode. Zatim se 1l ove tekućine razrijedi sa 10l vode te se tretiraju biljke.

Suzbijanje je moguće i biološkim preparatima na bazi bakterije Bacillus thuriengiensis koji djeluje dobro, ali sporo, pa ih treba primijeniti čim zlatice izađu iz tla. Ova sredstva ne uništavaju korisne insekte, ne remete prirodnu ravnotežu niti su opasni za pčele.

Tretiranje insekticidima - oprez zbog rezistentnosti 

Kod primjene insekticida treba voditi računa o pojavi rezistentnosti jer zlatica brzo stiče otpornost pa neki od insekticida (posebno oni koji se koriste dugi niz godina) pokazuju slabu učinkovitost.

Kako bi se izbjegla pojava rezistentnosti, treba ih upotrebljavati tako da se svake godine izmjenjuju insekticidi različitog mehanizma djelovanja, a izmjena se preporučuje i ako se tokom jedne godine zlatica suzbija više puta.

Zašto i kada se zagrće krompir?

Kako navodi savjetodavka Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine, u hemijsko suzbijanje se kreće kada se na busu nađu više od dve odrasle zlatice (prezimjele generacije), a krompir je slabo razvijen. Larve se suzbijaju ako do cvjetanja ima 2 do 2,5 larvi na busu, a one ljetne generacije suzbijati kada ih ima 20 do 30 po busu.

Iako su insekticidi učinkoviti oni ne smiju biti razlog za čestu upotrebu. Izbjegavajte ih osim ako je neophodno jer oni mogu narušiti prirodnu ravnotežu.


Tagovi

Krompirova zlatica Leptinotarsa decemlineata Suzbijanje krompirove zlatice Prirodna sredstva Insekticidi Štetočine povrća Uzgoj krompira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer