Zagrtanjem krompira stvaraju se povoljni vodni, vazdušni i temperaturni uslovi za formiranje i rast krtola koje će imati bolji ukus.
Zagrtanje je agrotehnička mjera od izuzetne važnosti za uspješno uzgajanje i dobar rod krompira. Krtole se sade dosta plitko, na dubinu od 6 do 10cm. Dubina sjetve zavisi od veličine sjemenskog materijala i kvaliteta zemljišta. Krtole koji nisu naklijale, niču za 30 do 35 dana, a one koje su naklijale niču za 15 do 20 dana. Dužina perioda od sjetve do nicanja zavisi od vremenskih uslova.
Kako bi stvorili što bolje uslove za rast i razvoj ovog povrća, obavlja se zagrtanje biljaka. Ovu mjeru možemo obaviti zemljom, organskim materijalom i malčiranjem.
Kod klasičnog uzgoja, zagrtanje krompira se obavlja kada su biljke visine od 15 do 20cm, odnosno na kraju treće sedmice od nicanja usjeva. Ukoliko su biljke veće, prilikom zagrtanja motikom možemo oštetiti već formirane stolone i mlade krtole. Zemlja kojom zgrćemo, treba da je rahla.
Osim ovog uobičajenog načina, možemo dodati organski materijal kao što je kompost. Slama, sijeno, lišće mogu nam poslužiti kao malč. Ukoliko za malčiranje koristimo prosušenu koprivu ona će da zaštiti povrće od napada krompirove zlatice. Žarne iglice na lišću koprive smetaju ovoj štetočini i ona napušta usjev malčiran koprivom jer ne može od nje da se zavuče u zemlju tokom najtoplijeg dijela dana.
Zagrtanje krompira ometa i razvoj korova, koji oduzimaju hraniva povrću i ometaju dobru ventilaciju usjeva. Što je više korova, to je sporije sušenje lisne mase krompira poslije kiše ili magle. Kada prijeti pojava kasnih mrazeva biljke usjeva se u potpunosti mogu zagrnuti.
Mjera se može ponoviti još dva do tri puta tokom sezone i svaki put se izvodi kada biljke narastu do 20cm. Istovremeno sa ovom agrotehničkom mjerom, vrši se i prihrana usjeva. Dobro zagrnut krompir je kada formiramo bank visine oko 20cm i širine na vrhu oko 15cm. Nagib banka treba da je 30 sepeni. Kada je formiran na ovaj način, stvara povoljne uslove za razvoj krtola i korjena biljaka.
Posebno je važno što se stvaraju povoljni vodno - vazdušni uslovi. Formiranje banka prilikom zagrtanja, a posebno malčiranja može pomoći kod visokih temperatura tokom ljeta. Već pri temperaturi od 28°C prestaje formiranje i rast krtola. Dobro formiran bank i dovoljno debeo sloj malča, mogu pomoći kod rashlađivanja unutrašnjosti zone formiranja krtola.
Tagovi
Autorica
Naila Čaušević
prije 3 godine
Koliko ja znam, krompir se zagrce da bi mladi plodovi bili prekriveni zemljom kada niknu, jer se ne sadi duboko i onda mladi krompir ispliva na povrsinu i pozeleni, te bude neupotrebljiv. Ukoliko je prerastao za masinsko zagrtanje, uzmite motiku i rucno zagrnite krompir koliko je to moguce.
Krompirela
prije 3 godine
Pozdrav, nadam se da mi neko moze odgovoriti. Zbog drugih obaveza nisam stigao zagrnuti krompir na vrijeme, procitao sam da to obicno ide dok je narastao do nekih 20ak cm, kod mene je sigurno i preko 30ak cm. Da li se moze sada zagrnuti kad je vec prerastao normu ili jednostavno da ga ostavim kako jeste. Koji su minusi ako ga ostavim kako jeste bez da ga zagrcem i sta da radim. Hvala unaprijed!