Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 30.03.2019. 07:00

Sadnja krompira traje do 20. aprila, zavisno od sorte

Plodored je vrlo bitan u proizvodnji krompira, a najbolje predkulture za krompir su djeteline, djetelinsko-travne smjese, bob i grašak.

Foto: Flickr/familywilliams2010
  • 12.382
  • 73
  • 1

Za postizanje visokih i stabilnih prinosa krompira, dobrog kvaliteta mora se ispoštovati puna agrotehnika u procesu proizvodnje. Ona se odnosi na: izbor parcele, plodored, kvalitetno sjeme, primjenu NPK đubriva i stajnjaka, dobru zaštita od korova, bolesti i napada štetnih insekata i navodnjavanja, piše Nenad Erceg za PSSRS. Sorte krompira se kod nas dijele prema dužini vegetacije na:

  • Rane sorte  (60 – 80 dana);
  • Srednje rane sorte (80 – 100  dana);
  • Srednje kasne sorte (100 – 130 dana);
  • Kasne sorte  (preko 130 dana).

Plodored i tip zemljišta 

Plodored je vrlo bitan u proizvodnji krompira, a najbolje predkulture za krompir su djeteline, djetelinsko-travne smjese, bob i grašak. Strna žita mogu biti predkulture za krompir, ali su lošije od predhodno navedenih. Krompir može podnijeti i monokulturu, ali se ne preporučuje zbog prenosa određenih bolesti i štetnih insekata. 

April – mjesec intenzivnih radova u bašti

Po pravilu, krompir na isto mjesto dolazi nakon 2-3 godine. Nažalost na području Lijevče polja najveći broj poljoprivrednih proizvođača ne poštuje plodored iz nekoliko razloga, a najčešće zbog nedostatka obradivih površina. Krompiru najviše odgovaraju propusna, rastresita, pjeskovito-humusna zemljišta sa mrvičastom strukturom i bogata organskim materijama sa što više humusa. Zbijena, močvarna, ilovasto- glinovita zemljišta nisu pogodna za proizvodnju krompira. Krompir može da podnosi slabo kisela zemljišta sa pH 5,5 – 6,5 .

Obrada zemljišta 

U jesen je potrebno izvršiti duboko oranje na dubini 30-35 cm  sa vlagom od 60- 70 % PVK. Za područje Lijevče polja najpogodni period za izvođenje ove operacije je novembar mjesec. U rano proljeće potrebno je izvršiti zatvaranje brazde čim to dozvole vremenski uslovi sa ciljem uništavanja izniklih korova, ravnanjem terena i sprečavanjem gubitaka vode.

Đubrenje

Sa đubrenjem treba započeti pred zimsku brazdu kada se u zemljište unese 40 t/ha pregorjelog stajnjaka. U proljeće se daje predsjetveno 1200 kg/ha NPK, u prihranu 300 – 400 kg/ha KAN 27% , folijarno 1–2 prihrane godišnje za postizanje visokih i stabilnih prinosa od 40-45 t/ha, što sve zavisi od niza spoljnih faktora.

Naklijavanje i sječenje krompira

Za sadnju treba pripremiti kvalitetno sjeme, određene kalibraže 60–70 g, koje treba naklijati tako da se dobije što kvalitetnija klica, kraća i deblja do 1,5-2 cm, različitih boja zavisno od sorte krompira. 

Naklijavanje krompira smanjuje troškove proizvodnje

Poslije naklijavanja krompir treba sjeći tako da se od jednog dobije 4-5 komada sa po 1-2 klice. Na taj način zasađeni krompir brže niče i količina sjemena po hektaru se smanjuje sa 2000- 2200 kg na 1700 kg/ha, a ako znamo da je cijena ove godine na tržištu Lijevče polja iznosila 2-2,2 KM/kg, to predstavlja značajne uštede u procesu proizvodnje.

Sadnja krompira

Vrijeme sadnje krompira zavisi od više faktora: područja gdje se gaji, tipa zemljišta i vremenskih uslova. Na području Lijevča sadnja ranog krompira obično počinje 10. do 15. marta, što sve opet zavisi od vremenskih uslova. Kasni krompir se sadi od 10. do 20. aprila.

Njega krompira 

U mjere njege krompira spadaju:

  • Zagrtanje,
  • Zaštita od korova,
  • Zaštita od bolesti,
  • Zaštita od  štetnih insekata,
  • Kultiviranje i prihrana NPK  đubrivima,
  • Folijarna prihrana – po potrebi,
  • Navodnjavanje.

Rani krompir (mladi krompir) se vadi ranije sa prosječnim prinosom od 15-20 t/ha, ali je znatno skuplji od kasnog koji se vadi u septembru-oktobru (zavisno od vremenskih uslova) sa prosječnim prinosom od 40-45 t/ha, na području Lijevče polja.


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Uzgoj krompira Sadnja Predkultura Đubrenje Naklijavanje Plodored


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.