Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 29.03.2019. 07:30

April – mjesec intenzivnih radova u bašti

April je mjesec sjetve i sadnje kultura koje nisu toliko zahtjevne u pogledu toplote. Idealno je vrijeme za sadnju krompira. Zemlja se dovoljno zagrijala što će omogućiti brzo nicanje krtola, posebno ukoliko ste ih naklijali.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 1.637
  • 170
  • 0

Dani postaju sve duži i topliji, a radovi  u bašti sve intenzivniji. Ovo je mjesec njegovanja presadnica, ali i mjesec u kome sadimo i sijemo mnoge baštenske vrste. Svaki lijep dan iskoristićemo da obavimo baštenske radove. Česta je pojava mraza i sa sjetvom nekih kultura, poput mahuna, treba još pričekati i odložiti je do kraja ovog mjeseca ili početka maja. 

Njegovati presadnice

Paprike, patlidžan, paradajz i druge presadnice nastavljamo njegovati u plastenicima ili drugom zatvorenom prostoru. Biljke su sada u osjetljivoj fazi rasta i razvoja, a vremenske prilike se brzo smjenjuju. Ukoliko ih još niste posijali, početak aprila je zadnji termin za njihovu sjetvu. U ovom mjesecu obavite sjetvu krastavca, tikvica, bamije ukoliko ćete ih uzgajati iz presadnica.

Pravo je vrijeme da se mlade biljčice pikiraju u veće posudice, a zatim i da ih prihranimo odgovarajućim hranivima. Za većinu toploljubivih kultura temperatura u plasteniku ne smije biti niža od 15°C, jer će to izazvati stres i slabije formiranje cvjetnih pupoljaka što će umanjiti rod.

Radovi na otvorenom

April je mjesec sjetve i sadnje kultura koje nisu toliko zahtjevne u pogledu toplote. Idealno je vrijeme za sadnju krompira. Zemlja se dovoljno zagrijala što će omogućiti brzo nicanje krtola, posebno ukoliko ste ih naklijali. Krtole koje ste naklijali brže niču u odnosu na krtole bez dobro razvijenih klica. Suviše tanke, duge i blijede klice potrebno je odstraniti. Ove klice su sklone trulenju nakon sadnje. 

Naklijavanje krompira smanjuje troškove proizvodnje

Osim krompira sade se i presadnice kupusnjača koje smo ranije posadili.

Obavlja se sjetva mrkve, peršuna, pastrnjaka i drugog povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja. Prije sjetve potrebno je pripremiti gredice ili sjetvena mjesta. Sjeme će lakše niknuti u dobro pripremljenom zemljištu, a presadnice i rezniće će lakše da se ukorijene.

Najčešće se sjetva obavlja u redove. Problem kod sjetve sitnog sjemena je što se sjeme mrkve, salate sije pregusto. Kako bi to izbjegli dobro je sitno sjeme pomiješati sa pijeskom. U poljoprivrednim apotekama može se kupiti sjeme raspoređeno na papirnatoj traci i pilirano sjeme, sjeme obloženo hranjivim materijama. Sjetva sa ovako pripremljenim sjemenom je lakša i brža.

Sijanje u trakama za pravilan razmak korjenastog povrća, salata i cvijeća

Sredina aprila je optimalno vrijeme za sjetvu kukuruza. U bašti iskoristite vrijeme da posijete kukuruz šećerac i kukuruz kokičar.

Posijane rotkvice, cikla, repa i keleraba u ovom mjesecu niču veoma brzo, jer je zemljište dovoljno toplo. Blitva je još jedna vrsta kojoj odgovaraju uslovi sjetve u aprilu.

Krajem mjeseca na otvorenom se siju krastavci, tikvice, tikve, dinje i lubenice. U ovom momentu se na otvorenom sade i presadnice ovih kultura. Obavlja se sjetva poriluka za jesenju berbu i sjetva graška za ranu ljetnu berbu.

Cvijeće u bašti 

Idealno je vrijeme za sadnju zimzelenih i žbunastih vrsta, sade se presadnice i lukovice mnogih cvjetnih vrsta. Za sjetvu odaberite sjeme vrsta kao što su maćuhice, lobelija, kadifice, obične i šarene cinije, neven ili neke druge ukrasne vrste.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Razmnožavati djeljenjem korijena vrste poput irisa, božura i sličnih vrsta. Lukovice dalije staviti na naklijavanje. Možemo obaviti i sadnju živića jagode na pripremljenim gredicama.

Kulture koje su nikle treba plijeviti i tretirati eko preventivnim sredstvima. Prihraniti višegodišnje biljne vrste. Obavlja se berba špinata, rotkvica, mladog luka, zelene salate i drugog povrća.


Tagovi

Radovi u aprilu Kalendar radova Radovi u bašti Sjetva Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.