Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krompira
  • 20.02.2019. 18:00

Krompir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Nizozemska na svjetskom tržištu ima udio od 18% kada se govori o izvozu svježeg krompira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mjestu Francuska sa gotovo 14% te Njemačka sa udjelom od 9%, vrijednosti izvoza 3,8 milijardi eura.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 613
  • 53
  • 0

Krompir nas je prehranio, često čujemo od naših starih kojima je ovo povrće bilo važna namirnica i gotovo svaki dan na jelovniku. Hoćeš pečeni, kuhani, u piti, ispod peke. Uz sve se slaže i brzo zasiti. Nismo mi na ovim prostorima jedini ljubitelji krompira - vole ga u cijelom svijetu. Ipak, istočna i srednja Evropa prednjače

A kada govorimo o uzgoju krompira, tu prednjači Nizozemska. Naime, ta zemlja na svjetskom tržištu ima udio od 18% kada se govori o izvozu svježeg krompira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mjestu Francuska sa gotovo 14% te Njemačka sa udjelom od 9%, vrijednosti izvoza 3,8 milijardi eura. 

Još su dvije EU države među top 10 izvoznika svježeg krompira - Belgija na 8. mjestu sa udjelom od 4,8% te Velika Britanija na 10. mjestu sa udjelom od 2,9%. 

Među top 10 svjetskih izvoznika krompira je i Kina, na 4. mjestu, Egipat na 5., te SAD i Kanada na 6. mjestu. Na 9. mjestu je Iran sa 3,3% udjela u izvozu na svjetska tržišta. 

Nizozemska je i na prvom mjestu i po pitanju prerađenih proizvoda od krompira, najčešće zamrznutog pomfrija, navodi Welt Exporte.  

Manja od BiH, a drugi svjetski izvoznik hrane

Treba se podsjetiti da su krompir u Evropu u 16. stoljeću donijeli španjolski osvajači iz Južne Amerike. Na neugledan gomolj tadašnji Evropljani nisu baš blagonaklono gledali, ali su ubrzo prepoznali veliku praktičnu i nutritivnu vrijednost krompira zbog čega danas u Evropi uživa veliku popularnost. 

Na sreću, mi imamo svoj, domaći krompir, hoćeš glamočki, nevesinjski ili ljubuški rani koji postaje pravi BiH brend. Zato, kad god možete, rađe potražite domaći krompir na policama trgovačkih centara, pijaci ili direktno od proizvođača iz svoje okoline. 


Tagovi

Proizvodnja krompira Nizozemska Domaći krompir Kupujmo domaće Top 10


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.