• Zaštita krompira
  • 23.02.2017. 18:00

Vrijeme je da nevesinjski krompir postane brend

Općina Nevesinje planirati pokrenuti proceduru zaštite krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti.

Foto: Bigstockphoto/LenMAXS
  • 1.108
  • 285
  • 0

Nevesinje je nekad bilo četvrti proizvođač sjemenskog krompira, a poljoprivrednici su često dobijali priznanja za proizvodnju i kvalitet. S obzirom na višedecenijsku tradiciju proizvodnje krompira, ne čudi da Općina Nevesinje planirati pokrenuti proceduru zaštite krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i originalnosti.

O proceduri je načelnik općine Milenko Avdalović razgovarao sa zamjenikom direktora Agencije za sigurnost hrane Draganom Brenjom i direktorom Agromediteranskog zavoda Mostar Markom Ivankovićem. Kako piše faktor, zajedno su ocijenili da bi ovaj potez bio značajan za poljoprivredne proizvođače u Nevesinju. Na sastanku je pojašnjeno da zaštićeni proizvodi imaju veću cijenu, prednost na tržištu i olakšice pri izvozu.

Odluka o pokretanju procedure dobijanja certifikata treba se donijeti na sjednici Općinskog vijeća, nakon čega bi Poljoprivredna služba općine Nevesinje inicirala osnivanje udruženja proizvođača krompira. Potrebno je, dodaju, priložiti i dokumentaciju kojom se dokazuje veza sa određenim geografskim područjem, kao i historijske dokaze proizvodnje. Za provođenje tehničkih procedura zatražiti će pomoć Regionalne agencije za razvoj Hercegovine (REDAH).

Foto: Bigstockphoto/LenMAXS


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Nevesinje Krompir Zaštita Brend


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zdrava prehrana postaje sve popularnija, a očuvanje prirode neminovno. Proizvodi s eko oznakom imaju dodanu vrijednost i sve su više traženi i u BiH. Ipak, da bi netko imao priznat eko proizvod, mora ishoditi certifikat. Osim administarativ... Više [+]