Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubuški krompir
  • 11.01.2019. 11:00

Ljubuški rani - dobio modernizaciju proizvodnje i distributivni centar

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krompira, ove sezone je sprovedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran.

Foto: Facebook/Ljubuški rani
  • 374
  • 25
  • 0

Ljubuški rani, brend kojega su kreirali proizvođači mladog krompira iz Ljubuškog, okupljeni u poljoprivrednu zadrugu Plodovi zemlje, čiji je rad podržala Evropska unija i Vlada Njemačke, često je bio tema na stranicama Agrokluba. 

Podsjetimo, u proljeće prošle godine, za naš je portal Dubravko Vukojević, direktor ove zadruge izjavio kako se radio o veoma kvalitetnom proizvodu koji se dugi niz godina sadi u selima oko Ljubuškog. "Crvena zemlja, topla klima i ručna obrada doprinose finoći okusa", izjavio je tada Vukojević. 

Brendirani ljubuški rani krumpir će prodavati u supermarketima

Već su tada prionuli brendiranju ovoga krompira, a plan je bio prodavati ga u supermarketima. Upravo su sunce, kamen i crvena zemlja najvažniji je dio vizualnog identiteta ovoga brenda, a ambalaža u koju se ljubuški rani krompir pakuje je biorazgradiva čime prate trend svjetskih proizvođača povrća. 

Brendiranjem, a još važnije, prošlogodišnjom sezonom u zadruzi su bili vrlo zadovoljni jer su prodali sav krompir kojega su posadili. Urod je iznosio oko 6.000 tona, a cijena bila zadovoljavajuća, čak rekordnih 50-100% viša u odnosu na cijenu iz prethodne sezone.

Od krumpira napravili robnu marku: Sav urod "Ljubuškog Ranog" uspješno prodali!

Kako bi poljoprivrednici u BiH pratili trendove i odgovorili na zahtjeve tržišta kada je riječ o sortimentu krompira, ove sezone je sprovedeno i testiranje sedam novih sorti, a proces proizvodnje je moderniziran. Iz bespovratnih sredstava dodijeljenih kroz EU ProLocal nabavljeno je šest traktorskih freza i pet traktorskih raspršivača, kao i prijenosna oprema za analizu tla. Proces planiranja i kontrole poljoprivrednih radova znatno je olakšan nabavkom agrometeorološka stanice, piše Akta.ba

Za glavni idejni projekat budućeg distributivnog centra za skladištenje, sortiranje i pakiranje krompira, Općina Ljubuški je dodjelila zemljište na lokalitetu Poslovne zone Zvirići. Centar bi trebao postati glavno sabirno mjesto za sve proizvođače ranog krompira na ovom području, gdje će se redovno vršiti kontrola kvalitete i neadekvatni plodovi vratiti proizvođačima.


Tagovi

Ljubuški rani Brend Distributivni centar Modernizacija EU ProLocal Uzgoj krompira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞