Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 25.07.2020. 16:00

Koliko znate o uzgoju bundeve i njenoj hranjivosti?

Bundeva najbolje uspjeva u ravničarskim krajevima. Traži potpunu osvjetljenost, bogatu ishranu naročito organskim stajnjakom i dosta vlage. Ne voli zasjenu. Osjetljiva je na mraz. Hranjivost plodova je velika pošto sadrži više šećera, beta karotina i celuloze.

Foto: JumpStory
  • 199
  • 20
  • 0

Bundeva i tikva se kod nas u većini slučajeva poistovjećuju. Najčešće se gaji bundeva čija je kora bijele boje i narandžastog mesa. Upotrebljava se u zrelom stanju kao pečena, kuvana ili kao fil u pitama i kolačima. Vegetacija kod nje traje duže nego kod tikve, zbog čega se najviše i uzgaja u niziji, navodi stručnjak za povrtarstvo, Miloš Nikoletić.

Proizvodne površine se sa porastom nadmorske visine smanjuju. Na visinama preko 500 metara daje samo nedozrele plodove. Inače, bundeva je biljka koja voli toplotu.

Bundeve - odaberite pravu sortu za prostor kojim raspolažete

Ova povrtarska vrsta, dakle, najbolje uspjeva u ravničarskim krajevima. Traži potpunu osvjetljenost, bogatu ishranu naročito organskim stajnjakom i dosta vlage. Ne voli zasjenu. Osjetljiva je na mraz. Hranjivost plodova je velika pošto sadrži više šećera, beta karotina i celuloze.

Varijabilnost u obliku i boji ploda u okviru jedne vrste je velika. Oblik može biti okrugao, spljošten, eliptičan, loptast, da liči na hrastov žir, a boja može biti narandžasta, crvena, crna, mrka, zelena, a najčešće je bijela. Površina ploda može biti glatka ili hrapava. Plod po veličini može biti sitniji i krupniji. Sitan plod je hranjiviji i ukusniji. Jedna od najukusnijih bundeva koja je slađa od mnogih kolača je bugarska sorta "raketa", tvrdi Nikoletić.

Zbog svih ovih osobina je treba sijati, njegovati i koristiti u ljudskoj ishrani. Pogodna je i za organsku proizvodnju i mnogi je i koriste kao zdravu i bezbjedno ispravnu hranu.

Kako pravilno orezati tikve?

Bundevino sjeme koristi se isključivo pečeno i u malim količinama.

Ipak, sjemenke ljekovite

Kako se navodi u knjizi "Praktični biljarnik" dr Dušana Vujinovića, od davnina je poznato dejstvo tikvninih sjemenki na gliste u ljudskom organizmu zbog prisustva aminokiseline kukurbitina - glistinog otrova, koji je za čovjeka bezopasan. Takođe, ove sjemenke povećavaju imunitet organizma prema raznim vrstama prehlada za šta je dovoljno pojesti na prazan stomak najmanje 50 komada dnevno.

Traži veliku količinu stajskog đubriva

Vreže bundeve porastu dugačke do sedam ili osam metara, a plodovi kod posebno krupnih sorti mogu dostići težinu do 50 kilograma. Jedna od mjera da bi se dobila tolika bundeva je da se uklanjaju ženski cvjetovi sa vreža i da se održava maksimalno povoljna vlažnost zemljišta.

Takođe, neophodno je u osnovnoj obradi zaorati velike količine organskog stajskog đubriva. Jednostavno bez ova dva uslova - vode i stajnjaka nema velikih bundeva, naglašava ovaj stručnjak


Tagovi

Uzgoj bundeve Uzgoj Povrće Slatko povrće Bundevino sjeme Sjeme tikve Vlažnost zemljišta Zaoravanje stajnjaka


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Je li borovnica najisplativija voćna kultura u BiH - saditi ili ne? Stručnjaci procjenjuju da se, barem pet narednih godina, može očekivati dobra cijena, no šta je s otkupom? Sve detalje objavljujemo sutra ⤵️