Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvi
  • 01.07.2020. 11:30

Kako pravilno orezati tikve?

Tikve su biljke koje stvaraju veliku vegetativnu masu, krupne plodove i zbog toga za sjetvu treba odabrati kvalitetna, humusom bogata zemljišta.

Foto: Depositphotos/njnightsky
  • 6.019
  • 847
  • 0

Različite vrste tikve (masirače, misirače, bundeve, ćurte) u Evropu su dospjele poslije otkrića Amerike jer je njihova postojbina centralna Amerika. Riječ je o toploljubivim vrstama koje se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom polju. Sjetva na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog mraza. Tikve koje formiraju dugačke vriježe, proizvođači orezuju kako bi dobili što krupnije plodove.

Ako se ne orezuju, formiraće više manjih plodova

Kako bi uzgojili krupne plodove tikvenjača, potrebno je ispoštovati zahtjeve koje one imaju. Riječ je o biljkama koje stvaraju veliku vegetativnu masu, krupne plodove i zbog toga za sjetvu treba odabrati kvalitetna, humusom bogata zemljišta. Na isto mjesto ih možete posaditi tek poslije nekoliko godina. Potrebno je sačekati između tri ili pet godina da bi opet došle na isto mjesto. To najviše zavisi od kvaliteta tla. Birajte osunčane terene.

Tikva spužva osim u ishrani svrhu ima i u kozmetici

Ova povrtarska vrsta formira glavnu vriježu iz koje se bočno razvijaju dodatne vriježe. Biljke koje se ne orezuju formiraće više manjih plodova, a neki od njih neće uspjeti da sazriju do kraja vegetacije. Kako bi dobili krupne, zrele plodove potrebno je obaviti rezidbu vriježa. Broj plodova po biljci ne treba da prelazi šest. Uobičajeno da po jednoj tikvi proizvođači ostave četiri do pet plodova.

Rezidba vriježa obavlja se iz dva razloga:

  • da se reguliše njihov rast i formiranje biljka;
  • da se potakne formiranje krupnih plodova.

Za obavljanje rezidbe biće vam potrebne vrtne rukavice i makaze. Dezinfikujte makaze prije svake upotrebe kako bi spriječili prenošenje biljnih bolesti. Rezidba se obavlja nakon što se plod formira. Na ovaj način omogućavamo mu da usvaja sva hraniva koja se crpe iz zemlje i stvaraju fotosintezom. 

Pospite rez zemljom 

Kod orezivanja potrebno je obratiti pažnju da se poslije poslednjeg ploda ostave četiri ili pet listova koji će doprinijeti njegovoj boljoj ishrani. Sam rez se pospe zemljom kako bi rana što prije zarasla. Bočne vriježe se otklanjaju što prije kako ne bi trošile hraniva i iscrpile biljku.

Prilikom rezidbe možemo ostaviti jednu, dvije ili tri vriježe po biljci. Broj plodova zavisi od broja vriježa.

Plamenjača tikvenjača: Kako je prepoznati, spriječiti i liječiti?

Kod orezivanja na jednu vriježu, uklanjaju se sve one bočne. Ostaje jedna, glavna, na kojoj pustimo da se formiraju dva do četiri ploda. Nakon formiranja posljednjeg ploda ostave se četiri lista, a vriježa se prikrati. Ovakav način je najpogodniji kada tikvenjače uzgajamo na siromašnijem i tlu lošijeg kvaliteta.

Rezidba biljke sa dvije vreže se obavlja na taj način što se ostavi glavna i najrazvijenija bočna vriježa. Na svakoj od njih se formiraju dva do tri ploda. Prikraćivanje vriježa se obavlja na isti način kao i u prvom slučaju.

Ako se odlučite da formirate tri vriježe, ne ostavlja se više od dva ploda po jednoj vriježi.


Tagovi

Uzgoj tikvi Toploljubive vrste Rezidba tikve Bočne vriježe Rezidba vriježa Prikraćivanje vriježa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.