Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja bundeve
  • 08.04.2018. 10:30

Bundeve - odaberite pravu sortu za prostor kojim raspolažete

Na što paziti kod pripreme presadnica, na što paziti kod sijanja na otvorenom. Koje sjeme odabrati, koji su joj dobri predusjevi - pročitajte u članku.

Foto: Bigstockphoto/Geshas
  • 7.208
  • 272
  • 1

Bundeve su u Evropu u 16. stoljeću donijeli Španci iz Meksika gdje se i danas mogu pronaći divlje forme ove biljne vrste. To su jednogodišnje biljke koje formiraju veoma razvijen korijen. Najveća masa korijena nalazi se na dubini od 50 cm, ali korijen bundeve dopire i do 200 cm u dubinu zemlje. 

Postoji nekoliko stotina različitih sorti koje se razlikuju prema formi stabla, a najviše prema karakteristikama ploda. Plod može biti dekorativan, da se koristi za izradu različitih predmeta ili da bude jestiv. Njihova popularnost sve više raste zbog ljekovitosti, a uzgajanje je veoma jednostavno. Možemo ih uzgajati na otvorenom, ali i kao ukras na balkonima i terasama. 

Odaberite pravu sortu koja će odgovarati prostoru kojim raspolažete. Za male prostore idealne su sorte koje imaju stablo u formi grma.

Uzgajanje presadnica ili sjetva na otvorenom

Za sjetvu je najbolje odabrati kvalitetno sortno sjeme koje treba biti dobro formirano, bez oštećenja i simptoma oboljenja, trulenja. Ukoliko sami uzimamo sjeme od plodova iz svoje bašte, odabrati potpuno zrele plodove koji imaju formirano, puno sjeme, jer sjeme uzeto od zelenih plodova ostaje šturo i ne treba ga koristiti za sjetve. 

Sjeme bundeve se dobro osuši i čuva na suhom mjestu, a zadržava klijavost 6 do 8 godina. Prije sadnje, sjeme je potrebno dezinfikovati.

Bundeve ne podnose gustu sjetvu (Foto: Pixabay/hansbenn)

Kako bi smo ubrzali klijanje i nicanje, sjeme bundeve možemo potopiti u vodu i ostaviti tokom noći. Sljedeći dan se tako natopljeno sjeme posije. Natapanje u vodi će eliminisati karakterističan miris sjemena i štetočinama neće biti interesantne. Da bi se ubrzalo klijanje i nicanje, sjeme može i da se naklijava. Tokom procesa sjeme se održava vlažnim.

Pazite na temperaturu 

Kod uzgajanja presadnica koristi se manja količina sjemena, a dobivene presadnice su otpornije na bolesti i štetočine. Na ovaj način izbjegavamo uticaj promjenjivih vremenskih prilika tokom proljeća kada se obavlja sjetva sjemena bundeve.

Za male prostore idealne su sorte koje imaju stablo u formi grma.

Sjetvu je najbolje obaviti u pojedinačne rasadničarske saksijice. Odaberite kvalitetan suspstrat. Sjeme se sije na dubinu 3 do 4 cm. Sadnja treba da se obavi 20 do 22 dana prije sadnje presadnica na otvorenom. Optimalna temperatura za uzgajanje presadnica bundeve tokom dana se kreće između 19 i 24°C, a tokom noći temperature treba da budu od 14 do 16°C. Da bi spriječili izduživanje presadnica nakon nicanja dnevna temperatura se spušta na 15 do 18°C, a noćna na 13°C tokom 6 do 7 dana. Nakon tog perioda vrijednost temperature se povećava do optimalne.

Mlade biljke su spremne za sadnju kada dostignu visinu oko 20 cm. Dobre presadnice imaju kratko i čvrsto stablo, kratke internodije i 2 do 3 lista. Prije sadnje potrebno je presadnice kaliti, odnosno pripremiti za vanjeske uslove. Preko dana presadnice se iznose na otvorenom, a prekrivaju ili unose tokom noći.

Sadnja na otvorenom

Prije sadnje potrebno je pripremiti zemljište. Dobri predusjevi za bundeve su biljke koje se obilno đubre (krompir), mahunarke koje obogaćaju zemljište azotom ili korjenasto povrće, luk. Loši predusjevi su tikvice, bundeve, krastavci i dinje. Za uzgajanje bundeve potrebno je obezbjediti dovoljno slobodnog prostora, jer one ne podnose gustu sjetvu.

Dobri predusjevi za bundeve su biljke koje se obilno đubre (Foto: Pixabay/Roselie)

Biljke se sade u redove, pantljike, ili u kućice, roviće. Razmak između biljaka zavisi od forme stabla i treba se prilagođavati svakoj sorti. Prlikom sadnje dobro je u svaku sadnu rupu pored organskog đubriva dodati i kašiku pepela. Zaliti najmanje sa 0,5l vode.

Sadnja presadnica ili sjetva na otvorenom se u kontinentalnom dijelu obavlja kada prođe opasnost od kasnog proljetnog mraza. Zbog toga je sorte sa dugim periodom vegetacije najbolje uzgajati iz presadnica.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Sadnja bundeve Misirača Tikva Predusjevi Sadnja iz presadnica Klijanje sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.