• Plodored
  • 22.04.2020. 11:30

Koje povrće je najbolje saditi poslije krastavaca?

Sve mahunarke (pasulj, grašak, bob) odlično rastu poslije krastavca. Zbog azotofksacije, leguminoze će dodatno obogatiti tlo i pozitivno djelovati na njegovu plodnost.

Foto: Depositphotos/KikkiaJackson
  • 8.381
  • 937
  • 1

Svaka povrtna vrsta ima svoje zahtjeve prema zemljištu pa tako ni krastavac nije izuzetak. Tokom vegetacije biljke ovog povrća pojedine hranjive elemente usvajaju više, a druge manje. Istovremeno, u zemljište izlučuju različite materije. Sve će to uticati na sljedeći usjev.

Dobrim odabirom povrtne vrste koje uzgajamo poslije krastavca, možemo iskoristiti njegovo pozitivno djelovanje na zemljište, a umanjiti lošiji uticaj. Na isto mjesto, krastavac se uzgaja poslije tri ili četiri godine. Na ovaj način ćemo izbjeći nakupljanje prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama, a spiječiti stvaranje tla siromašnog određenim hranivima zbog ishrane povrća.

Prvi u plodoredu

Krastavac je zahtjevna povrtna vrsta i dolazi na prvo mjesto u plodoredu, odnosno uzgajamo ga prve godine. Tlo na kome se gaji treba da je rahlo, dobrih vodno - vazdušnih osobina. Optimalna pH reakcija kreće se 5 - 6 pa i 7. Biljke krastvaca propadaju ukoliko je previše zemljišne vlage, ali za svoj rast i razvoj trebaju dovoljne količine vode.

Prosječan prinos po dunumu je 7 tona kornišona – otkupna cijena 1,40 KM

Karakteristike zemljišta se mogu popraviti. Ukoliko je ono zbijeno ili ilovasto, potrebno je dodati pijesak. Na ovaj način će postati rastresito i pogodno za rast korijena. Prihranu obavljati  prema agrotehničkim zahtjevima gajenja i kvalitetu tla. Samo uravnoteženom ishranom mikro i makro elementima, osiguraćemo dobar urod. U plastenicima je potrebno zemlju obogatiti dodavanjem humusa, komposta i drugih organskih hraniva.

Poželjno je dodati i goveđi stajnjak u tlo prije sadnje. Tokom raspadanja, stajnjak će oslobađati ugljični dioksid. Povećan sadržaj CO2 pozitivno djeluje na razvoj krastavca.

U avgustu posijte zelenišno đubrivo

Na gredici gdje smo uzgajali krastavce ne možemo posaditi bilo koju vrstu povrća. Poslije njega ne treba saditi vrste iz porodice tikvenjača. Najbolje uspjevaju luk, mrkva, celer, cikla, repa, rotkvica, krompir, rabarbara, kukuruz, peršin, kopar.

Optimalno je takođe i korjenasto i krtolasto povrće da dođe nakon njega. Korijen krastavca se razvija u površinskom sloju tla dok ove vrste prodiru dublje u zemlju. Međutim, ne treba zaboraviti da uzima mnogo hraniva i zbog toga prije sjetve i sadnje narednih usjeva tlo treba pođubriti, odnosno dodati hraniva.

Pošto je krastavac visoko produktivna vrsta, poslije njega u avgustu možemo posijati zelenišno đubrivo koje će obogatiti tlo za sledeću sezonu. Gust usjev zelene mase će suzbiti korove, a njenim zaoravanjem ćemo obogatiti tlo raznim hranivima, posebno azotom.

Koji način proizvodnje krastavaca daje najbolje rezultate?

Sve mahunarke (pasulj, grašak, bob) odlično rastu poslije krastavca. Zbog azotofksacije, leguminoze će dodatno obogatiti tlo i pozitivno djelovati na njegovu plodnost.

U plasteniku je malo teže poštovati plodored. Najbolje, ali i najskuplje bilo bi da svake godine izmjenimo zemlju u zaštićenom prostoru. Međutim, kako nismo u mogućnosti to da radimo, poslije krastavca možemo posijati brzorastuće zelenišno đubrivo ili pred zimu dodati stajnjak ili neko drugo organsko đubrivo. Na ovaj način ćemo poboljšati zemljište i pripremiti ga za sledeći proizvodni ciklus.


Tagovi

Uzgoj krastavca Zahtjevi krastavca Uzgoj u plodoredu Agrotehnički zahtjevi Organska hraniva Uzgoj na gredici Korijen krastavca Zelenišno đubrivo Proizvodni ciklus


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.