Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kornišona
  • 16.03.2019. 07:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Kozarska Dubica

Prosječan prinos po dunumu je 7 tona kornišona – otkupna cijena 1,40 KM

Kako kažu proizvođači s iskustvom i sa male površine može se zaraditi značajna dopuna kućnog budžeta. U sezoni se kornišoni beru dva puta dnevno, ujutro i uveče, a najbolja cijena je upravo onih najsitnijih krastavaca.

Foto: Gordana Vila
  • 4.920
  • 207
  • 0

Uskoro slijedi nova sezona sadnje i branja krastavaca u Potkozarju. Za proizvođače je najvažnije što je zahvaljujući njemačkoj kompaniji Carl Kuehne, sa poslovnom jedinicom u Kozarskoj Dubici, otkup zagarantovan. Raduje ih još jedna dobra vijest, ove godine očekuje ih viša otkupna cijena.

Njemački otkupljivač krastavaca na ovim prostorima već četiri godine

Potkozarski poljoprivrednici na brojne načine pokušavaju zaraditi od zemlje, pa su prije četiri godine, s radošću dočekali  dolazak u Potkozarje njemačke kompanije Carl Kuehne, najvećeg proizvođača kiselih krastavaca u Evropi. Prije dvije godine, ova kompanija otvorila je poslovnu jedinicu u pograničnoj potkozarskoj opštini, Kozarska Dubica.

"Preduzeće je osnovano 2015. godine na našim prostorima, a prije dvije godine napravili smo svoj objekat od 2.000 metara kvadratnih, u kojem se odvija prijem i hlađenje krastavaca, kao i priprema za isporuku. Iza objekta su plastenici, tačnije ogledna polja na kojima se vrši testiranja naših pojedinih hibrida, kao i testiranje novih tehnologija", kaže  rukovodilac predstavništva preduzeća Carl Kuehne u Kozarskoj Dubici, Boško Čoprka.

Obezbijeđene sadnice i sav repromaterijal

Uzgoj kornišona  šansa je za zaradu nezaposlenim poljoprivrednicima. Njemački otkupljivač obezbijeđuje potrebni repromaterijal, a domaći poljoprivrednici trebaju uložiti trud tokom sezone uzgoja i branja.

Zadatak proizvođača je da obrade zemlju, pripreme kolje, brinu o sadnicama i beru krastavce

"Naša firma poljoprivrednicima obezbijedi sadnice, mreže, kompletan sistem za navodnjavanje, gnojivo i sav ostali repromaterijal. Proizvođači takođe imaju i podršku agronoma koji ih obilazi svakih sedam dana i daje im savjete za uzgoj. Zadatak proizvođača je da obrade zemlju, pripreme kolje, brinu o sadnicama, a kasnije aktivno beru krastavce. Otkup se vrši svaki dan, a isplata je svakih sedam dana", ističe Čoprka.

Najvažniji, zagarantovan otkup

Njemačka kompanija prošle godine imala je oko 230 kooperanata s područja Republike Srpske i Federacije BiH, a otkupljeno je više od hiljadu tona kornišona. Zagarantovan otkup, najvažniji je motiv poljoprivrednicima da sklapaju ugovor sa ovim preduzećem. To je bio motiv i za potpisivanje ugovora i ove godine.

"Ove godine potpisali smo oko 220 ugovora s poljoprivrednim proizvođačima. Neki od njih ugovor potpisuju već petu sezonu. Ima ih iz svih krajeva Potkozarja, ali i Ribnika i Jezera, pa i iz Federacije BiH. Prosječan prinos po dunumu je sedam tona krastavaca kornišona. Međutim, bilo je i rekordera koji su imali i do 12 tona roda po dunumu", kaže za Agroklub Čoprka.

Ove godine viša otkupna cijena

Uzgajivače kornišona ove godine posebno je obradovala vijest o povećanju otkupne cijene korinišona.

"Ovogodišnjiu cijenu smo korigovali i iznosi 1,40 KM plus bonus od 0, 10 pfeninga, koji  većinom ostvare skoro svi naši kooperanti. Taj bonus se daje koperantima koji ostvare dobar rezultat i koji se odluče da iduće godine ponovo rade sa nama", napominje Čoprka.

Kako kažu proizvođači s iskustvom i sa male površine može se zaraditi značajna dopuna kućnog budžeta. U sezoni se kornišoni beru dva puta dnevno, ujutro i uveče, a najbolja cijena je upravo onih najsitnijih krastavaca.

Najkvalitetniji su najsitniji krastavci

"Druga klasa kornišona plaća se po kilogramu je 0,50 pfeninga, plus bonus, treća klasa je 0,15 pfeninga, ali nje kod naših koopperanata skoro i da nema", kaže Boško Čoprka.  

Preduslov, plodna i zdrava potkozarska zemlja, ali i blizina granice sa EU

Kako kažu iz njemačke kompanije Carl Kuehne, potkozarska zemlja pogoduje uzgoju krastavaca kornišona, prije svega jer je zdrava, skoro nikako netretirana i plodna. Ipak, tajna je i u tehnologiji pripreme nadaleko čuvenih kiselih krastavaca.

Ova je kompanija u Kozarskoj Dubici otvorila pogon i zbog povoljnog geografskog pložaja na raskršću puteva, kao i zbog blizine granice s Evropskom unijom.

"Mi smo se za ovu regiju odlučili jer tu nije bilo uzgoja krastavaca korinšona. I zemlja je dobrog kvaliteta, a granični prelazi i Evropska unija su udaljeni svega nekoliko kilometara što nama odgovara jer  nam je posebno važno da se očuva svježina krastavaca, a odavde nije dug put do odredišta, tako da svježina ostaje sačuvana", zaključuje Čoprka.  

Njemački otkupljivači potkozarske krastavce koriste isključivo za kiseljenje, a proizvode plasiraju u 60 zemalja širom svijeta.


Fotoprilog


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...