Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 05.02.2022. 15:00

Kako posijati paradajz za rasadu?

U zavisnosti od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vrijeme sjetve odredite u skladu s tim

Foto: Depositphoto/Allexxandar
  • 2.353
  • 32
  • 0

Uzgajanje rasada paradajza ima svoje zahtjeve. To je toploljubiva kultura i na otvorenom se presadnice sade od početka maja, odnosno kada prođe opasnost od mraza. Sjeme možete kupiti ili sačuvati iz prethodne vegetacije.

Prije sjetve potrebno je da obavite dezinfekciju sjemena da spriječite razvoj bolesti.

Sjetva i uslovi rasta

Vrijeme sjetve zavisi od namjene proizvodnje. Ranija je namijenjena za proizvodnju u grijanim plastenicima, dok se kasnija obavlja kada ćemo presadnice saditi u bašti. Uračunajte i dužinu njihova uzgajanja. U zavisnosti od sorte ili hibrida, period vegetacije traje do 70, čak i 80 dana pa vrijeme sjetve odredite u skladu s tim. Sjeme se posije u prethodno pripremljene posude koje smo napunili kvalitetnim supstratom. Njega je potrebno lagano pritisnuti, a sve je ovo najbolje pripremiti desetak dana prije sjetve kako bi se slegao.

Sjeme se polaže na dubinu do 1 cm i prekriva slojem supstrata te zalije, najbolje prskalicom. Za klijanje je potrebna minimalna temperatura od 15ºC, a optimalna se kreće između 20 i 25ºC. Uz dovoljno vlage i optimalnu temperaturu niče već za pet dana.

Kvalitetan rasad treba imati šest do osam dobro razvijenih listova (Foto: Depositphoto/rumifaz)

Supstrat treba da bude kvalitetan i da sadrži dovoljno biljnih hraniva neophodnih za rast presadnica. Već poslije 15 dana možemo vršiti prihranu kako bi osigurali dobar rast i razvoj. Redovno obavljati zalijevanje i neophodnu zaštitu.

Pikiranje i briga 

Poslije 20 do 25 dana obavljamo pikiranje biljčica paradajza koje imaju razvijena dva prava lista. One se presađuju u veće saksije, obično je dimenzija 12x12 cm. Tom je prilikom neophodno paziti da ne dođe do oštećenja korijena. Ova agrotehnička mjera sprečava izduživanje biljka, korijen dobiva više prostora, vode, hraniva.

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgajanje presadnica i drugog bilja?

One u novom prostoru nastavljaju rasti i razvijati se. Nužno je u narednom periodu obratiti pažnju na zalijevanje, prihranu i zaštitu. Poslije pikiranja vrši se zalijevanje. Najbolje je tada obaviti i zaštitu protiv bolest.

Rasad spreman za sadnju

Kvalitetan rasad podrazumijeva da su biljke dostigle visinu od 30 cm i da imaju šest do osam dobro razvijenih listova. Treba da ima zdrav izgled, bez simptoma oboljenja, napada štetočina. Stabiljka mora imati dlačice i zadržati kotiledone (prve listove). Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz stres.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Presadnice Rasad Rasadnička proizvodnja Sjetva paradajza Temperatura Uslovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.