Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 24.02.2023. 07:30

Kako izbjeći probleme u proizvodnji rasada?

Greške koje napravimo mogu dovesti do propadanja svih presadnica.

Foto: Depositphoto/surkovdimitri
  • 648
  • 84
  • 0

Pred uzgajanjem rasada su mnogobrojni izazovi na koje moramo obratiti pažnju, a greške koje napravimo mogu dovesti do propasti proizvodnje. Ovo je osjetljiva faza u razvoju povrća, ljekovitog, začinskog i ukrasnog bilja.

Osigurajte optimalne uslove

Starost sjemena može biti jedan od razloga što je izostalo nicanje ili je nikao mali broj biljaka. Možemo reći da što je sjeme sitnije to se smanjuje njegova vitalnost. Prisustvo inhibitorskih materija i uslovi čuvanja dodatno mogu uticati na klijavost. Tako sjeme celera korjenaša gubi klijavost već poslije 1,5 godine zbog materija koje inaktiviraju procese klijanja u samom sjemenu.

Loši uslovi čuvanja, sadržaj primjesa, odnosno nečistoća, izbor supstrata, dezinfekcija i aktivacija sjemena su faktori koji mogu dovesti do smanjenog nicanja. Čuvamo ga u suhim prostorijama, a temperatura vazduha zavisi od biljne vrste. Ne pogoduju niske i previsoke vrijednosti, kao ni kolebanje. Dezinfikujte supstrat i sjeme. To će spriječiti pojavu mnogih oboljenja koji dovode do propadanja rasada.

Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja presadnica (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Ishrana mladih biljaka je od velike važnosti. U prvim danima razvoja one koriste rezerve hraniva u sjemenu. Njihov korijenov sistem nije dovoljno razvijen. Zbog toga supstrat treba da je bogat hranivima koja će obezbijediti početni rast. Za klijanje i nicanje koristi se onaj manje granulacije, dok se za pikiranje upotrebljava veća.

Zaštita od biljnih bolesti je još jedan bitan faktor. Prouzrokovači su gljivice, bakterije i virusi. Polijeganje rasada, trulež korijena, trulež prizemnog dijela stabljike, crna noga, plamenjača, pjegavost, pepelnica su samo neka od oboljenja koja se mogu javiti tokom proizvodnje. Dezinfekcija supstrata i sjemena smanjuje rizik od pojave. Temperatura i vlažnost trebaju biti u optimalnim vrijednostima za svaku vrstu kako bi smanjili rizik od infekcije.

Sjetva krastavca zavisi o vremenu i mjestu sadnje

Nedostatak svjetlosti dovodi do izduživanja presadnica. Slabi njihova mehanička struktura i one poliježu. Takve biljčice su podložne napadu patogena. Protežu se prema izvoru svjetlosti. Kako bi izbjegli ovu pojavu potrebno je osigurati dobru osvijetljenost, a biljke se ne smiju posijati pregusto.

Obratite pažnju na intenzitet i obim zalijevanja. Previše i premalo vlage mogu dovesti do propadanja presadnica. Kada je previše vlage dolazi do truleži korijena, nadzemni dio postaje blijed, korijen se slabo razvija. Nedostatak vlage izaziva gubitak turgora. Voda treba da je sobne temperature i kvalitetna. Ako sadrži previše soli dovest će do formiranja sloja na površini supstrata ili pokorice koja guši presadnicu.

Pikiranje ili presađivanje

Pikiranje ili presađivanje može izazvati šok, odnosno stres kod biljke koja prestaje rasti i razvijati se. Neke vrste ne vole da im se korijen čupa i ozljeđuje. Takav slučaj je s patlidžanom i krastavcem. Zbog toga ih je najbolje uzgajati u većim posudama kako bi izbjegli pikiranje.

Svakoj presadnici poslije pikiranja i sadnje na stalno mjesto je potreban period da se oporavi i privikne na nove uslove. Osigurajte im povoljne uslove, a one će poslije tri ili četiri sedmice nastaviti rast.


Tagovi

Rasad Proizvodnja rasada Strost sjemena Bolesti rasada


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.