Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 20.02.2023. 07:30

Sjetva krastavca zavisi o vremenu i mjestu sadnje

Dubina sjetve je 1 do 2 cm, a može biti pojedinačna u zasebne saksije, kontejnere ili u zajedničku posudu

Foto: Depositphoto/ tortoon
  • 196
  • 16
  • 0

Uzgajanje rasada krastavca nije toliko zahtjevno kao što je to slučaj s paprikom ili paradajzom. Proizvodnja se na našem području obavlja u dva termina, proljetni i ljetni.

Sve sorte i hibride možemo podijeliti u tri grupe. Staklenički salatari imaju dužinu plodova do 30 i više centimetara. Plodove od 10 do 15 cm imaju baštenski, odnosno krastavci za otvoreno polje, dok kod kornišona ne prelaze dužinu od 10 cm.

Naklijavanje skraćuje rasadnički period

Najčešće se u periodu proljeća uzgaja iz rasada. U februaru i martu sije se za uzgajanje u grijanim i negrijanim plastenicima, a u aprilu za sadnju na otvorenom. Kada prođe opasnost od mraza i zemlja se zagrije, krajem aprila i početkom maja, sije se direktno na otvorenom. Ljetna proizvodnja zahtjeva navodnjavanje i kraći je vegetacijski period, odnosno period berbe.

Prije sjetve sjeme je potrebno dezinfikovati. Potopite ga u rastvor kalijum permanganata na 25 do 30 minuta. Poslije ga operite toplom vodom.

Za uzgoj na otvorenom sjetva rasada se obavlja mjesec dana prije sadnje. Taj vremenski period može da se skrati naklijavanjem i podešavanjem optimalnih uslova. Naklijavanje obavljamo tako što na tanjir stavimo sloj papirnatog ubrusa, zatim sjemenke te prekrijemo slojem ubrusa. Sve dobro pošpricamo vodom i stavimo u najlon vrećicu.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Kada obezbijedimo temperaturu od 30ºC, klija za jedan do dva dana. Što je hladnije, to je potrebno duže vrijeme da proklija. Ako temperatura padne ispod 15ºC dolazi do propadanja sjemena.

U aprilu se sije za sadnju na otvorenom (Foto: Depositphoto/simazoran)

Ima osjetljiv korijen

Za njegov rasad nije potrebno pikiranje i nije toliko osjetljiv. Manja je potrošnja sjemena i lakše se postiže željeni sklop biljaka na površini. Sadnja presadnica na otvorenom se obavlja do dvije sedmice poslije sjetve, kada prođe opasnost od mraza. To će obezbijediti brz porast i plodonošenje. Berba je ranija za 10 do 15 dana. Vegetacijski period je duži, a prinos veći. Plodovi su kvalitetniji.

Minimalna temperatura na kojoj klija je 12ºC, dok je optimalna od 25 do 30ºC. U optimalnim uslovima niče za četiri do osam dana. Prvi pravi list se pojavljuje pet dana poslije nicanja. Dnevna temperatura tokom razvoja mladih biljaka se kreće od 20 do 22ºC.

Dubina sjetve je 1 do 2 cm, a može biti pojedinačna u zasebne saksije, kontejnere ili u zajedničku posudu. Krastavac lošije podnosi presađivanje i zato se često sije u pojedinačne saksije. Zbog korijena koji se odmah dobro razvija, ovo je bolja tehnika. Drugi način je da se više sjemenki posije u redove. Kada mlade biljčice razviju prvi pravi list, oprezno se presađuju u pojedinačne posude.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Rasad krastavca Sjetva krastavca Staklenički salatar Sadnja krastavca Naklijavanje Presađivanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97